Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci pokračují třetí den v projednávání sporného konsolidačního balíčku

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Sněmovna dnes pokračuje třetí den v projednávání sporného vládního konsolidačního balíčku. Jako první přednostně vystoupil předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) ze lží kvůli jeho vyjádřením o inflaci. Do běžné debaty se kolem 09:15 hlásilo ještě 14 opozičních poslanců.

Babiš se podivoval nad čtvrtečním vystoupením Fialy v přítomností místopředsedy Českého statistického úřadu Jaroslava Sixty, na němž ministerský předseda oznámil, že ke snížení inflace pod deset procent přispěly i kroky vlády. "Lidé, kteří sledují vývoj inflace a vyjádření premiéra k inflaci, musí být v šoku," prohlásil lídr ANO.

Poukazoval například na dřívější Fialova vyjádření o Babišově drahotě a Putinově drahotě i na dohady s Českou národní bankou, kdo za vyšší inflaci může. Nynější kabinet neudělal podle Babiše s růstem cen vůbec nic. "Pan premiér lže neuvěřitelně, pan premiér lže suverénně," prohlásil.

Ve středu a ve čtvrtek trvaly poslanecké debaty o konsolidačním balíčku zhruba 22,5 hodiny čistého času. Dnes zatím přibyla další přibližně půlhodina.

Opozice předlohu vytrvale kritizuje. Sněmovna tak bude hlasovat o zamítnutí návrhu zákona už v prvním čtení i o jeho vrácení kabinetu k dopracování. Vzhledem ke koaliční většině se ale očekává, že plénum pošle balíček k projednání do výborů.

Soubor opatření navrhovaných vládou má zlepšit stav státního rozpočtu v příštím roce celkem o 97,7 miliardy korun a v příštích dvou letech dohromady o 150,7 miliardy korun. Předpokládá se, že balíček může ve Sněmovně doznat některých změn, jak se na nich dohodne koalice.

Témata:  poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.