Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohledně nedostatku míst na SŠ selhaly podle Pavla vláda i kraje

Petr Pavel
Petr Pavel
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

V situaci kolem nedostatku míst na středních školách podle prezidenta Petra Pavla selhaly vláda i kraje. S ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) chce prezident hledat řešení, které pomůže již do začátku nadcházejícího školního roku, řekl v rozhovoru pro Deník.cz. Podle Pavla totiž nemá smysl přijít pouze s opatřením, které se promítne až za několik let.

Ke zkouškám na maturitní obory středních škol se letos přihlásilo rekordních 116.031 dětí. Je to o čtvrtinu víc než před šesti lety, kdy se centrálně zadávané zkoušky konaly poprvé. Letos byl i kvůli silnému populačnímu ročníku zájem o středoškolské vzdělání v některých regionech enormní a mnoho žáků devátých tříd zatím nebylo přijato na žádnou školu.

Situaci budou ve čtvrtek projednávat premiér Petr Fiala (ODS), s Bekem a Asociací krajů ČR. "V tomto případě je zřejmé, že selhaly jak kraje, tak vláda. Nebylo tak složité si udělat projekce demografických křivek," konstatoval Pavel. Nutné je teď podle něj hledat s maximální pružností řešení, která umožní "absorbovat do systému víc dětí a studentů".

Podle prezidenta se není možné spokojit jen s opatřeními, která by se mohla promítnout třeba za pět let. "Tím se problém nevyřeší. Budu apelovat na ministry i premiéra, aby hledali řešení, která umožní tento cíl naplnit," uvedl. Na dotaz, zda se bude s Bekem snažit najít řešení do začátku září, Pavel uvedl, že "zcela určitě ano".

Bek minulý týden řekl, že chce co nejrychleji změnit přijímací zkoušky na střední školy, jejichž současná podoba patří podle něj do minulého století. Za svou prioritu označil posílení všeobecného charakteru středoškolského vzdělání, protože současná nabídka v tomto směru neodpovídá poptávce rodičů a studentů.

Témata:  školství Petr Pavel

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy