Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá ekonomika ve čtvrtletí stagnovala, potvrdili statistici

Vývoj ekonomiky
Vývoj ekonomiky
Foto: Pixabay

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém čtvrtletí po růstu o 0,1 procenta v předchozím kvartálu podle očekávání stagnoval. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje. Hlavní podíl měl na výsledku pokles vývozu.

Export v období od října do prosince klesl ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,2 procenta. To znamená, že čistý obchod ubral z hospodářského výkonu země, která je na vývozu závislá, 0,6 procentního bodu. Podnikové investice se snížily o 0,2 procenta a stagnovaly výdaje domácností.

Za celý loňský rok se HDP největší evropské ekonomiky zvýšil o 0,6 procenta. To je výrazně méně než v předchozích dvou letech a nejhorší celoroční výsledek od roku 2013.

Spolková centrální banka varovala německé exportéry, že pravděpodobně utrpí šířením nového koronaviru, a uvedla, že nevidí známky možného oživení ekonomiky v prvním čtvrtletí.

Výsledek za čtvrté čtvrtletí dokazuje, že německá ekonomika není na epidemii, která narušuje dodavatelské řetězce, dobře připravená, uvedla agentura Bloomberg.

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.