Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá a italská ekonomika zpomalují

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Německá ekonomika letos, poprvé od finanční krize v roce 2009, klesne. Uvedl to dnes šéfekonom Deutsche Bank Stefan Schneider, který pokles připisuje šíření koranaviru.

Předpokládá, že se německý hrubý domácí produkt sníží o 0,2 procenta. Loni vykázal hrubý domácí produkt (HDP) největšího evropského hospodářství růst o 0,6 procenta. Vlivem mimořádných opatření italských úřadů při potírání nákazy se snížil objem italského hospodářství o deset až 15 procent, uvedl dnes ekonom Lorenzo Codogno ze společnosti LC Macro Advisors.

Růst německého HDP se podle Schneidera v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozím kvartálem zpomalí o 0,2 procenta, ve druhém pak o 0,8 procenta.

Codogno očekává, že růst italského HDP se v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozím kvartálem sníží o 1,2 procenta, ve druhém čtvrtletí pak o tři procenta.

Italská ekonomika v posledním loňském kvartálu, před rozpukem nákazy v zemi, kleslo v porovnáním s předchozími třemi měsíci o 0,3 procenta, což znamená, že třetí největší ekonomika eurozóny je téměř jistě v recesi.

Italská vláda dnes kvůli šíření koronaviru v celé zemi až do 3. dubna nařídila karanténu. "Vyjdu-li z předpokladu, že opatření skončí na konci dubna, pak očekávám, že se objem italské ekonomiky v květnu zotaví a v červnu oživí," uvedl Codogno.

Témata:  ekonomika Itálie Německo Koronavirus COVID-19

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 16:34

Do důchodu později. Vláda schválila postupné zvyšování věku odchodu do penze

Premiér Petr Fiala oznámil, že vláda schválila návrh zákona obsahující reformu penzí. Tato reforma má za cíl udržet schodek rozpočtu na úrovni jednoho procenta HDP.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy