Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedostatek stavebních materiálů potrvá nejméně do půlky roku 2022

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Sušický výrobce interiérových dveří a zárubní Solodoor odhaduje, že nedostatek stavebních prvků a komponentů a jejich zdražování potrvá minimálně do první poloviny roku 2022. Někteří dodavatelé začali zavádět kvóty na odběr materiálů, ale nejsou schopni garantovat jejich ceny a ani odhadnout, kdy přijde další zdražení, řekl dnes ČTK generální ředitel firmy Martin Dozrál. Podniku také chybí zaměstnanci a situace je podle něj ještě horší než před pandemií koronaviru.

"Jsme tak v paradoxní situaci, kdy nemáme tolik materiálu, kolik potřebujeme, ani nevíme kolik, kdy a za jakou cenu ho dostaneme. Nedokážeme tak rychle přizpůsobit takové nejistotě naše koncové ceny. Cena materiálů při objednání zákazníkem se může značně lišit od ceny, za níž skutečně v řádu týdnů dveře a zárubně vyrobíme. I když jsme se vyhýbali zdražování, nakonec jsme k němu museli sáhnout," uvedl.

Podle Dozrála se musí nejen firmy ve stavebnictví vypořádávat s tím, že když nepřijde potřebný materiál, musí svoji naplánovanou výrobu pozměnit. "Velmi často na denní bázi přizpůsobujeme výrobní plány a za pochodu přeorganizováváme výrobu. Vždy se snažíme, abychom dostáli závazkům a objednané produkty dodali v dohodnutém termínu," řekl.

Stavební materiály podle Dozrála často fyzicky nejsou a nezřídka je tak problém zajistit spolehlivé dodávky prakticky za jakoukoli cenu. Proto se také značně prodlužují realizace staveb. Podle Českého statistického úřadu vzrostly v srpnu meziročně spotřebitelské ceny o 4,1 procenta. "Někteří ekonomové však kritizují, že toto číslo je podhodnocené, protože nezahrnuje ceny domů i bytů, a to včetně novostaveb, do nichž se aktuální růst cen už plně promítl. Celková čtyřprocentní inflace není v historickém srovnání nic nevídaného, růst cen stavebních materiálů a v menší míře i prací ve výši 8,2 procenta se už běžným zvyklostem vymyká mnohem podstatněji," řekl ředitel.

Kromě materiálů chybí sušickému Solodooru také výrobní pracovníci. "Covid bohužel nepřinesl pročištění a narovnání trhu práce a situace je ještě horší než před pandemií. Někteří naši zaměstnanci uvízli v zahraničí a nemohou se vrátit zpět do ČR, úřady jak v zahraničí, tak v ČR pracují pomaleji, protože mají často omezené provozy," dodal generální ředitel.

Témata:  stavebnictví

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy