Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letos vznikne v ČR nejméně firem od roku 2014

práce v kanceláři
práce v kanceláři
Foto: Pixabay

Během prvních deseti měsíců roku 2020 vzniklo 22.387 společností, což bylo o 11 procent méně než před rokem a téměř o pětinu méně než v rekordním roce 2017. Podle prognózy společnosti CRIF tak letos vznikne v ČR nejméně firem od roku 2014. Prognóza, kterou dnes CRIF zveřejnila, vychází z dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Celkový počet nových společností by se letos měl pohybovat kolem 27.000. Počet zaniklých firem by měl přesáhnout hranici 16.000 a být nejvyšší v historii ČR. "Počet nových společností postupně klesá už od roku 2017. Letos se však k tomuto trendu přidal ekonomický šok způsobený dvěma vlnami uzavření ekonomiky. Největší meziroční propad v počtu nových firem jsme letos zaznamenali právě během nouzového stavu, ať už šlo o jarní měsíce nebo o říjen," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V říjnu vzniklo v Česku 2177 obchodních společností, o 187 méně než v září a o 554 méně než před rokem. Letos v říjnu zároveň zaniklo 1356 obchodních společností, o čtyři méně než v předchozím měsíci a podobně jako v loňském roce. V říjnu tak v ČR přibylo 821 společností, o 183 méně než v září a zároveň nejméně od letošního května.

Nižší počet nových společností byl v říjnu způsoben opětovným zavedením nouzového stavu. Jeho vliv je lépe vidět v meziročním srovnání. Zatímco v září letošního roku vzniklo téměř stejně společností jako v září 2019, v říjnu jich vzniklo meziročně o pětinu méně. V říjnu totiž dlouhodobě vzniká více společností než v září. Letos je to například poprvé od roku 2012, kdy došlo v říjnu k meziměsíčnímu poklesu počtu nových firem, upozornila Kameníčková.

Přesto není meziroční propad v počtu nových společností tak výrazný jako během jarního nouzového stavu. V březnu a v dubnu totiž vzniklo každý měsíc přibližně o 700 společností méně než o rok dříve.

Nízký bude letos také poměr nově vzniklých a zaniklých společností. Ještě v roce 2014 připadlo během prvních deseti měsíců roku 46 nově vzniklých společností na každých deset zaniklých. V roce 2017 už šlo pouze o 28 společností, v roce 2019 o 19 a letos pouze o 17 nových firem na každých deset zaniklých.

Nejvíce nových společností na deset zaniklých zaznamenalo letos odvětví doprava a skladování, konkrétně 25. Následovalo ubytování a stravování, kde šlo o 23 nových společností na deset zaniklých. Naopak v obchodu se dlouhodobě počet společností snižuje. Letos tam připadlo na každých deset zaniklých firem pouze pět nových.

V rámci krajů připadlo nejvíce nových společností na deset zaniklých v Olomouckém kraji a na Vysočině, konkrétně 36. Ve Zlínském kraji potom 29 a v Pardubickém kraji 27. Naopak v Karlovarském kraji se počet společností snížil, když zde vzniklo 235 firem a 530 jich zaniklo. Na deset zaniklých firem tak tedy připadaly pouze čtyři nové.

Témata:  firmy

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.