Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v Německu v červenci stagnovala, je nejníže za čtyři roky

ekonomika
ekonomika
Foto: Pixabay

Meziroční růst spotřebitelských cen v Německu v červenci kvůli pandemii stagnoval, zatímco v červnu zrychlil na 0,8 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Inflace tak i nadále zůstává hluboko pod cílovou úrovní Evropské centrální banky (ECB).

Červencová inflace byla nižší, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali, že meziroční růst spotřebitelských cen zpomalí na 0,4 procenta. Aktuální hodnota je nejnižší od května 2016.

Proti předchozímu měsíci se spotřebitelské ceny snížily o 0,5 procenta. Analytici čekali pokles o 0,2 procenta.

Německo je největší ekonomikou, kde se používá jednotná evropská měna euro. ECB usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty.

Témata:  inflace Německo ekonomika

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

14. května 2024 20:16

Biden zavedl: Vyšší cla na zboží z Číny. Peking oznamuje odvetu

V úterý americký prezident Joe Biden oznámil, že cla na čínský export budou dramaticky zvýšena. Nové předpisy se budou mimo jiné týkat elektromobilů, baterií, polovodičů a oceli. Peking oznámil, že v této věci podnikne rozhodné kroky.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.