Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v Česku se už příští rok propadne jen na 1 %, prognózuje druhá největší švýcarská banka. Pětikoalici by to mohlo vyhrát volby

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Komentář Lukáše Kovandy: Ekonomický vývoj ve světě chystá Fialově vládě hezký dárek, který jí zřejmě zásadně pomůže vyhrát další sněmovní volby: inflace už v příštím roce dramaticky klesne.

Druhá největší švýcarská banka, Julius Bär, prognózuje už pro příští rok Česku inflaci jen 1,1 %. Zásadní bude dramatický propad cen energií a paliv a také statistický efekt navýšené základny meziročního srovnání.  

Ve volebním roce 2025 se podle všech světových finančních institucí, které v uplynulých dnech zveřejnily svoji prognózu, bude inflace v ČR pohybovat poblíž cíle České národní banky ve výši 2 %.

Nosným heslem dalších sněmovních voleb by tak mohlo být něco ve smyslu „Zkrotili jsme Babišovu drahotu.“ Volič se už nebude pídit po tom, co se stalo a kdo, resp. jaké ekonomické zákonitosti a mezinárodní vlivy ve skutečnosti inflaci srazily.

Témata:  inflace Česko

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

Apple má problém u iPhonů s budíkem

Apple uvedl, že intenzivně pracuje na opravě problému, který způsobil, že některé alarmy na iPhonu nevysílaly zvuk, což způsobilo, že někteří uživatelé nechtěně zaspali. Pro mnoho lidí slouží jejich telefon jako nezbytný budík a ti, kteří díky této chybě něco zmeškali, se obrátili na sociální média, aby své frustrace sdíleli.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy