Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IBM přeruší nábor na pozice, které může převzít umělá inteligence

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Americká technologická společnost International Business Machines (IBM) přeruší nábor na pozice, které může převzít umělá inteligence (AI). Podle šéfa podniku Arvinda Krishny bude AI schopna nahradit až třetinu ze stávajících 26.000 pozic ve firmě, které nejsou v přímém kontaktu se zákazníkem, jako třeba personální oddělení (HR). Krishna to uvedl v rozhovoru s agenturou Bloomberg.

Najímání na administrativní pozice, jako je právě například personální oddělení, se pozastaví nebo zpomalí, řekl Krishna. "Umím si snadno představit, že 30 procent z nich bude nahrazeno umělou inteligencí a automatizací v průběhu pěti let," dodal. IBM by tak zrušila 7800 pracovních míst.

Nástroje umělé inteligence zaujaly veřejnost svou schopností zautomatizovat zákaznický servis, napsat text a generovat kód. Mnoho pozorovatelů se obává jejich potenciálu narušit trh práce. Krishnův plán představuje zatím jednu z nejrozsáhlejších odpovědí na tuto rychle se rozvíjející technologii, píše Bloomberg.

Jednodušší úkoly, jako je poskytování potvrzení o zaměstnání nebo přesun zaměstnanců mezi odděleními, se pravděpodobně plně zautomatizují, řekl Krishna. Některé funkce HR, jako je hodnocení složení pracovní síly a produktivity, se pravděpodobně nebudou během příštího desetiletí nahrazovat, dodal.

IBM v současné době zaměstnává asi 260.000 lidí a nadále najímá zaměstnance pro vývoj softwaru a role orientované na zákazníky. Najít talent je dnes jednodušší než před rokem, uvedl Krishna.

Společnost začátkem tohoto roku oznámila propouštění, na jehož konci ji může opustit až 5000 zaměstnanců. Krishna přesto řekl, že IBM celkově zvýšila počet pracovních sil a v prvním čtvrtletí najala zhruba 7000 lidí.

Krishna je generálním ředitelem IBM od roku 2020 a pracuje na tom, aby se firma založená před více než 100 lety zaměřila na software a na služby, jako je hybridní cloud. Prodal její méně rostoucí součásti, jako je jednotka spravované infrastruktury Kyndryl a část podnikání Watson Health. Společnost v současné době zvažuje prodej své meteorologické jednotky, uvádí Bloomberg.

Témata:  IBM umělá inteligence (AI)

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 11:47

Dostupnost bydlení se lepší, v Česku je až 900 nájemních bytů, říká realitní expert

Jak se projeví tolik diskutované snižování úrokových sazeb na realitním trhu, jaký to bude mít vliv na ceny? Ačkoliv tuzemská ekonomika zažila za duben dramatičtější zvýšení inflace, než které očekávala ČNB, predikce ekonomů naznačují do budoucna spíše snižování úrokových sazeb. S očekávaným snižováním úrokových sazeb je pak spojeno zvýšení dostupnosti bydlení pro lidi s nižšími příjmy, a tedy i tlak na cenu. Současný stav realitního trhu je ve znamení pozitivní nálady a mírného oživení, jak dlouho tento trend vydrží? Na to serveru MoneyMAG.cz odpověděl realitní znalec a analytik Iztok Toplak.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.