Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EK podpoří vinaře, kterým kvůli koronaviru klesla poptávka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Evropská komise (EK) dnes navrhla sadu opatření na podporu vinařů, kterým kvůli koronaviru klesla poptávka po jejich zboží. Spotřeba vína by podle odhadu komise letos měla klesnout o osm procent. Vinařství patří v zemědělském a potravinářském sektoru k pandemií covid-19 nejhůře zasaženým odvětvím, napsala agentura Reuters.

EK ve svém sdělení navrhuje, aby producenti vína byli na období šesti měsíců vyňati z některých antimonopolních pravidel Evropské unie, což by jim umožnilo společně plánovat výrobu, skladování a propagační činnosti. Na 70 z dosavadních 60 procent stoupnou příspěvky Evropské unie určené k financování národních podpůrných programů. Komise také uvedla, že umožní zemím EU poskytovat zálohové platby na pokrytí skladovacích nákladů a umožní výrobcům dále destilovat víno na alkohol k využití v průmyslu nebo v biopalivech.

Spotřeba zvláště dražších šumivých vín a vín starších ročníků by se podle dubnového odhadu komise mohla letos snížit o osm procent ve srovnání s průměrem za posledních pět let. Prodejní ztráty v barech a restauracích totiž domácí spotřeba zřejmě nenahradí. Vývoz vína z EU se v tomto roce pravděpodobně sníží o 14 procent - nejen kvůli poklesu poptávky, ale i vinou nových dovozních cel zavedených ve Spojených státech v reakci na dotace pro výrobce letadel Airbus.

Mezinárodní obchod s vínem, tedy celosvětové hodnota vývozu vína, loni podle Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV) dosáhl rekordních 31,8 miliardy eur (849 miliard Kč). Největším vývozcem byla Francie, která vyvezla víno za 9,8 miliardy eur.

Témata:  evropská komise víno vinice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.