Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská firma zažalovala Apple, chce miliardové odškodné

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Čínská společnost Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology, známá i pod kratším názvem Xiao-i, podala žalobu na americkou společnost Apple. Tvrdí v ní, že výrobce iPhonů bez povolení využil některé její patenty. Škody čínský podnik vyčíslil na deset miliard jüanů (32,1 miliardy Kč) a tuto částku po americké firmě hodlá vymáhat. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Čínská firma v oznámení na sociálních sítích požaduje, aby Apple přestal "vyrábět, používat, slibovat prodej, prodávat a dovážet" výrobky, které zasahují do jejích patentových práv.

Xiao-i tvrdí, že technologie rozpoznávání hlasu Siri, kterou Apple používá, pracuje s patentem, o který firma požádala v roce 2004 a který jí byl v roce 2009 přiznán.

Apple na žádost agentury Reuters o komentář nereagoval. Reuters také upozorňuje, že kopii příslušné žaloby, o které Xiao-i hovoří, se mu zatím nepodařilo dohledat.

Žaloba je pokračováním sporu, který se táhne už téměř deset let. Společnost Shanghai Zhizhen firmu Apple kvůli patentům k technologii rozpoznávání hlasu poprvé zažalovala roku 2012. V červenci nejvyšší lidový soud v Číně rozhodl, že patent je platný.

Na Apple kvůli patentům podaly žalobu i jiné firmy. Například loni se Apple překvapivě dohodl s americkým výrobcem čipů Qualcomm na urovnání sporu o porušování patentních práv při výrobě telefonů iPhone. V roce 2018 pak Apple urovnal vleklý spor s jihokorejskou společností Samsung Electronics, tehdy šlo o patenty na výrobu chytrých telefonů a dalších mobilních zařízení.

Kvůli patentům vedl Apple spor například i s finskou společností Nokia a s americkým Googlem, stejně jako s americkou společností Motorola.

Témata:  Apple

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.