Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bez imigrantů vymírá, byť počet jeho obyvatel se blíží 11 milionům. Český průmysl ale spíše než pracovníky třeba z Mongolska potřebuje roboty a modernizaci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Počet obyvatel České republiky se nezadržitelně blíží hodnotě jedenácti milionů. Ke konci letošního června mělo Česko přesně 10 873 553 obyvatele. To je meziročně o zhruba 114 tisíc osob více. Rozsah přírůstku obyvatelstva se však v letošním prvním pololetí citelně snížil. Zatímco loni v prvním pololetí Česku přibylo takřka 243 tisíc obyvatel, letos už to bylo jen přibližně 46 tisíc osob.

Za uplynulých deset let přibylo Česku zhruba 360 tisíc obyvatel. Bez imigrantů ze zahraničí, zejména z Ukrajiny, by ovšem Česko nadále vymíralo. Přirozený přírůstek byl totiž letos v prvním pololetí záporný, jako loni.

Loni v prvním pololetí Česko vykazovalo výrazný nárůst imigrantů z důvodu války na Ukrajině. Letošní meziroční pokles přistěhovalých o takřka 200 tisíc osob je projevem postupné stabilizace migračních toků souvisejících s válkou a také „zamrznutí“ tamní války s ruským agresorem. Podstatná část ukrajinských imigrantů, zřejmě čtvrtina z nich, se v Česku zamýšlí usadit trvaleji, jak plyne z příslušných průzkumů mínění mezi nimi. 

Letos začátkem září ministerstvo vnitra evidovalo takřka 366 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, zejména se ovšem jedná o ženy a děti. Sedm s deseti z nich se potýká s chudobou a pokud již Ukrajinci obsazují pracovní pozice v Česku, tak často neodpovídají jejich kvalifikaci. Ovšem například české stavebnictví je na ukrajinských pracovnících silně závislé, pročež jak pandemie covidu, tak nynější válka, kdy se ukrajinští muži museli či musejí vracet do vlasti, představuje výzvu pro celou tuzemskou ekonomiku. 

Tuzemský průmysl nyní žádá více zahraničních pracovníků, a to například ze zemí, jako je Mongolsko, protože jinak nezvládá vyřizovat zakázky. Je ovšem otázka, zda více pracovníků ze zahraničí typu Mongolska pouze nekonzervuje stav české ekonomiky jako hospodářství s poměrně nízkou přidanou hodnotou. Tuzemský průmysl by se měl spíše než po Mongolech poohlížet po robotech a celkové modernizaci své výroby tak, aby dokázal zajistit vyšší přidanou hodnotu. Mongolští pracovníci bohužel nezajistí, aby se Česko vysmeklo z pasti středně rozvinuté ekonomiky, v níž v uplynulém desetiletí uvízlo. 

Témata:  komentář lidé ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.