Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharsko by mohlo zavést euro v lednu 2025

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Bulharsko by mohlo vstoupit do eurozóny v lednu 2025, pokud splní všechna kritéria pro zavedení jednotné evropské měny. Uvedl to dnes místopředseda Evropské komise (EK) Valdis Dombrovskis. Bulharsko minulý týden oznámilo, že se vzdalo cíle přijmout euro v lednu příštího roku, protože se mu nepodařilo splnit některé podmínky.

Bulharsko je nejchudší členskou zemí Evropské unie a doufá, že přijetí eura mu pomůže přilákat více investic. Země se však potýká s politickými problémy a v dubnu ji čekají už páté parlamentní volby za poslední dva roky.

Bulharská ministryně financí Rosica Velkovová-Želevová minulý týden uvedla, že Bulharsko neplní podmínky týkající se inflace a neprovedlo některé právní změny nezbytné pro přijetí eura. Dodala nicméně, že Bulharsko by se stále mohlo pokusit o zavedení eura od poloviny příštího roku.

Dombrovskis však upozornil, že země do eurozóny obvykle vstupují na začátku roku, což je podle něj praktičtější. Uvedl také, že vzhledem k vysoké inflaci by nemělo Bulharsko se vstupem do eurozóny spěchat. "Leden 2025 by mohl být jedním z možných termínů," dodal.

Přijetí eura podporují všechny hlavní politické strany v Bulharsku. Plánovaný vstup do eurozóny nicméně v poslední době čelí kritice ze strany některých proruských frakcí a má pouze vlažnou podporu ze strany veřejnosti. Mnoho lidí se obává, že přechod na euro prohloubí nynější zdražování zboží a služeb, podobně jako v Chorvatsku.

Bulharsko bylo společně s Chorvatskem v roce 2020 přijato do mechanismu směnných kurzů ERM-2, kterému se přezdívá čekárna na euro. Chorvatsko zavedlo jednotnou evropskou měnu na začátku letošního roku, a stalo se tak dvacátou členskou zemí eurozóny.

Současná česká vláda, stejně jako předchozí kabinety, nemá přijetí eura ve svém programu. Loni v prosinci se shodla, že Česká republika termín pro zavedení jednotné evropské měny zatím nestanoví.

Témata:  Bulharsko EUR

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy