Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Black Friday jako zlatý důl pro e-shopy? Do slevových akcí se i letos zapojí většina internetových obchodů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

I přes dlouhodobý propad e-commerce scény, jejíž tržby se navzdory očekávání propadly i sedmý kvartál v řadě o 11 %, zůstává Black Friday dlouhodobě nejúspěšnějším a nejočekávanějším obdobím pro internetové obchody. Čeští spotřebitelé při něm v loňském roce utratili okolo 7 miliard korun. Letos firmy věří v podobný scénář.

E-shopy se na Black Friday intenzivně připravují, a to nejen ve smyslu slevových akcí, ale také v oblasti svých marketingových aktivit. Jednou z klíčových strategií je pro ně práce s vlastní, vybudovanou databází s pomocí e-mail marketingu. E-mailing umožňuje e-shopům cíleně a personalizovaně oslovovat potenciální zákazníky s nabídkami přizpůsobenými jejich předchozím nákupním preferencím a zájmům.„E-shopů využívajících potenciál Black Friday je v Česku stále více, popularita téhle slevové akce roste a o pozornost potencionálních zákazníků bojuje velká spousta subjektů. Pro ně může být velkou výhodou to, že zatímco cena reklamy na Facebooku nebo formou PPC kampaní v hlavní sezóně výrazně stoupá, cena e-mailingu se vůbec nemění,” vysvětluje Jakub Stupka, COO e-mailingové platformy Ecomail, přes kterou se v minulém roce na Black Friday odeslalo 15,2 milionů e-mailů. Oproti roku 2021 se tak jednalo o 45% nárůst. Prognózy pro rok 2023 jsou více než pozitivní – firma odhaduje další nárůst minimálně o 10 %.Přes Ecomail rozesílá své newslettery i internetový obchod se zdravou výživou, oříšky a doplňky stravy Grizly. Black Friday se zúčastnili loni a letos to také plánují: „Minulý rok přesáhly naše tržby na Black Friday na českém a slovenském trhu čistě z e-mailingu 4 miliony korun. V podobné výsledky věříme i letos. Emailing je pro nás i na Black Friday třetí nejvýkonnější kanál s tím, že rozdíly mezi top třemi nejsou nijak markantní,” říká Petr Miklík, CMO společnosti Grizly.

Marketingová ředitelka e-shopu MK Lůžkoviny považuje e-mailing nejen během Black Friday za skvělý remarketingový nástroj, který má v porovnání s dalšími reklamními kanály, jako je Google, Facebook nebo Seznam v poměru cena a výkon nejlepší výsledky: „Zatím nebyl rok, kdybychom Black Friday nedělali, minulý rok jsme nabídli kompletní slevu 15 %, což je v našem segmentu velmi výrazná sleva. K akci přistupujeme i letos trochu jinak, přes slevový kód, nikoliv přes dočasně zlevněné produkty na e-shopu,” vysvětluje svou současnou strategii Barbora Pavlíčková, CMO společnosti MK Lůžkoviny.Přestože e-commerce scéna zaznamenala v roce 2022 vůbec poprvé v historii pokles obratů a ani současná čísla nenaznačují, že by se situace mohla zlepšit, je Black Friday světlou výjimkou. E-shopy v České republice registrovaly na loňský Černý pátek rekordní úroveň prodejů s průměrným nárůstem o bezmála polovinu oproti roku 2021. Ve srovnání s průměrným denním obratem v roce pak prodeje vzrostly o 134 %. Největší zájem byl o prodej kosmetiky, hraček a elektroniky.

Témata:  Black Friday e-shopy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:14

Stále více jsou žádáni elektrikáři a další zástupci řemeslných profesí

Pracovní portál Prace.cz se zaměřil na porovnání poptávky zaměstnavatelů a zájmu uchazečů o práci u nejpopulárnějších profesí. Jaké zde jsou aktuální trendy? A jak se pohybují u těchto profesí aktuálně odměny?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.