Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy jsou zoufalé, chybí jim lidi. Brigádníci si tak v létě vydělají víc než loni

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Odměny pracovníků aktuálně rostou napříč celou Českou republikou především kvůli dlouhodobému nedostatku pracovních sil a zároveň zvýšenému počtu pracovních nabídek během letních měsíců.

Kromě výpomoci na sezónní práce firmy shánějí i dočasnou náhradu za stálé zaměstnance, kteří si vybírají dovolenou. Vyplývá to z nejnovějšího vyhodnocení regionálních dat personální agentury Adecco ČR.

Rekordní zaměstnanost žene nahoru výši mezd ve většině firem a ani brigády nejsou výjimkou. „Oproti roku 2017 jsme zaznamenali zvýšení počtu nabídek brigád o 10 až 15 %. Odměny na některých pozicích vzrostly dokonce až o 20 %,“ uvádí Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR, a dodává, že nejčastěji firmy poptávají brigádníky do skladů či logistických center. Velmi žádaní jsou také brigádníci na pokladny v supermarketech.

Kromě výpomoci na sezónní práce totiž letos firmy více než kdy dříve hledají někoho, kdo by krátkodobě zastoupil kmenové zaměstnance na dovolené. Díky příznivé ekonomické situaci mají firmy v tuzemsku dostatek zakázek, sotva je ale stíhají plnit, protože jejich personální stavy jsou dlouhodobě podhodnocené a nové lidi je obtížné najít. Absence stálých zaměstnanců během dovolené tak pro firmy znamená značné potíže.

Témata:  Brigády léto zaměstnavatelé

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy