Pozor na vše kolem Itálie! Nová italská vláda nebude posilovat eurozónu

Globální akcie jsou po nedávném pokusu o růst ve stavu transu. Nová italská vláda, severokorejské rozhořčení nad vojenským cvičením jižního souseda spolu s USA, slabé světové makroekonomické ukazatele a vyšší sazby znamenaly pro akciové trhy silný protivítr. Akciové trhy se proto v současnosti drží v pozadí a nacházejí se přesně ve středu mezi lednovými nejvyššími hodnotami a únorovými minimy.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

V Saxo Bank si myslíme, že současné obchodování v tomto pásmu bude pokračovat. Nevidíme totiž žádný přesvědčivý katalyzátor, který by zaujal investory natolik, že by akcie stouply nad lednová maxima. Na druhé straně globální ekonomika na tom není až tak špatně, aby akcie prorazily únorové dno. Největším rizikem pro budoucnost je především posilování amerického dolaru a růst úrokových sazeb v USA.

Nepřibližujte se k Itálii

Investoři by se měli vyvarovat hromadění italských akcií. Italské akcie, stejně jako vládní či firemní dluhopisy, se vyprodávají a podle našeho názoru bude tento trend pokračovat. Nová vláda sice tvrdí, že její program nepředstavuje pro euro žádnou hrozbu, ve skutečnosti mají ale obě strany hluboko ve svých hodnotách zakořeněné principy směřujíce proti standardnímu státnímu zřízení a euru. Všechny kroky nastupující vlády tak povedou k horšímu výhledu pro euro a k nejistotě ve fiskální oblasti.

Nová italská vláda nebude posilovat eurozónu, ale naopak jí oslabí. Investoři by proto měli být obezřetní a požadovat za držbu italských aktiv zvýšení rizikové prémie. Až když se zlepší politický a hospodářsky výhled země, mohly by se italské akcie a dluhopisy stát znovu zajímavé. Podhodnocený trh totiž bude velmi lákavý.

Energetickému sektoru jsme se delší dobu vyhýbali a teprve před pár týdny jsme změnili náš názor na neutrální. Záporná cenová dynamika v porovnání s jinými sektory už zmizela. Vzhledem k tomu, že minulý týden jsme zaznamenali nové nejvyšší letošní úrovně, takticky měníme náš výhled na pozitivní.

Lithium nabírá na síle

Přestože ve světě se zatím prodalo jen 1,6 milionů elektromobilů, cena lithia od roku 2014 vzrostla o 204 procent. Představte si, co se stane, když se do roku 2040 prodá 65 milionů elektromobilů ročně. Znamená to, že investoři by měli nakupovat lithium, nikl a technologie baterií, namísto nákupu akcií konečných výrobců elektromobilů.

Z automobilového sektoru se tak možná nestane byznys s nízkými maržemi, nízkou návratností kapitálu a masivními kapitálovými injekcemi, jak se předpokládalo. David Flicking nedávno pro Bloomberg řekl: „Průmysl s lithiem je stále víc a víc zajímavý“. Tato zpráva je negativní pro spotřebitele, respektive výrobce automobilů, avšak jsou to naopak dobré zprávy pro investory a akcionáře výrobců lithia. Ceny této suroviny a ziskovost jejího zpracování budou jen stoupat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky