Německá ekonomika zpomalí, což se negativně promítne i na vývoji v Česku!

Dun & Bradstreet snižuje odhad růstu německé ekonomiky, což se zprostředkovaně může negativně odrazit i na vývoji v ČR.

Ilustrační fotografie
reklama

Dun & Bradstreet (D&B), strategický partner Bisnode v ČR a na Slovensku, snížila odhad růstu německé ekonomiky z 2,4 % na 2,1 % pro rok 2018. Pro rok 2019 D&B odhaduje růst HDP o 2,2 %. Rating Německa zůstává na stupni nejnižšího rizika investice (DB1c). Jedná se vůbec o nejlepší rating ze 132 hodnocených států.

Indikátory zaměřené na budoucnost v posledních týdnech udržely klesající trajektorii, což ukazuje na náročnější krátkodobý ekonomický výhled. Pesimismus podpořil také další pokles IFO Business Climate Indexu na 102,1 bodů v dubnu z 103,3 bodu v březnu.

„Německo je náš nejvýznamnější obchodní partner a jeho vliv na tuzemskou ekonomiku v posledních letech roste, proto oslabení německé ekonomiky se negativně promítne i u nás,“ uvedla Petra Štěpánová z Bisnode.

Podle žebříčku objemu investovaného kapitálu do základního jmění českých firem, který dlouhodobě sestavuje Bisnode, je Německo s investovaným kapitálem 287 miliard korun největším zahraničním vlastníkem tuzemských společností. Za Německem se 127 miliardami následuje Lucembursko a s 111 miliardami Nizozemí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky