Nekalé praktiky, nátlak na lidi při podpisu smlouvy. I tak může vypadat změna dodavatele energie!

Vyznat se v nabídkách dodavatelů energií není v dnešní době snadné. Energetické společnosti navíc často ve snaze porazit konkurenci používají nekalé praktiky a při podpisu smluv vyvíjejí na lidi nátlak.

Zemní plyn
reklama

Ohroženi jsou především senioři, kteří nemají přístup k informacím a často se nechají snáze zastrašit. Jak na změnu dodavatele energie a na co si dát při sjednávání smluv pozor, vám poradíme v tomto článku.

Na změnu dodavatele máte právo, jeho výběr ale neuspěchejte

Díky otevřenému trhu s energiemi, který v České republice panuje, máte právo odebírat energie od libovolného subjektu a poskytovatele energií jednou za půl roku změnit. Výběr nového dodavatele energie ale rozhodně neuspěchejte, ne každá reklamní nabídka, která slibuje okamžité ušetření velkých částek, totiž musí být pravdivá. „Vždy je velmi důležité ověřit si společnost z více zdrojů, najít si recenze nebo se zeptat známých. U samotné smlouvy je pak zásadní věnovat dostatečný čas pročtení smluvních podmínek tak, aby se uživatel seznámil s obchodními podmínkami, ceníkem, ale i případnými smluvními pokutami a pravidly odstoupení od smlouvy,“ doporučuje Vojtěch Šmarda ze společnosti Senior Safe a dodává, že by senioři nikdy neměli podepisovat jakoukoliv smlouvu pod tlakem nebo ve spěchu.

Smlouvu za vás vypoví nový poskytovatel

V případě, že jste si nového dodavatele prověřili a jste rozhodnuti k němu přejít, stačí dodržet několik bodů. Stávajícího dodavatele kontaktovat nemusíte, o vše by se měla postarat nová společnost. Ještě než se s jejím zástupcem spojíte, připravte si svoji přesnou adresu, údaje k bankovnímu účtu a poslední fakturu za energie, jež obsahuje identifikační číslo odběrného místa nezbytné pro změnu dodavatele. Na základě plné moci poté nová společnost vypoví vaši stávající smlouvu a obstará komunikaci s aktuálním poskytovatelem služeb. Kontakt s novou poskytovatelskou společností byste měli zvládnout snadno přes online žádost, některé firmy však požadují zaslání podkladů a plné moci poštou. Změna dodavatele je pak vždy zcela zdarma.

Pozornost věnujte výpovědní lhůtě i typu smlouvy

Důležitá věc, které budete muset věnovat pozornost, je druh smlouvy a výpovědní lhůta stávající smlouvy. V případě, že máte u aktuální společnosti podepsanou smlouvu na dobu neurčitou, musíte počítat s přibližně tříměsíční výpovědní lhůtou, dodávky levnější energie od nové společnosti tak nenastanou okamžitě. Smlouvy na dobu neurčitou společnosti také často automaticky prodlužují, je proto třeba dát dodavateli včas písemně vědět, že o toto prodloužení nemáte zájem. V případě smluv na dobu určitou je pak dobré počkat a dodavatele změnit ihned po jejím skončení. Pokud se rozhodnete od smlouvy odstoupit dříve, musíte počítat se smluvní pokutou, jež se obvykle pohybuje kolem 2 500 korun. „Podpis smlouvy s jiným dodavatelem v době, kdy má zákazník účinnou smlouvu jinde, se bere jako porušení podmínek a často se trestá poměrně vysokými smluvními pokutami. Změnu dodavatele je tedy třeba dobře načasovat,“ komentuje Vojtěch Šmarda ze společnosti Senior Safe, která poskytuje asistenční služby lidem nad 50 let. Vypovědět smlouvu, aniž by měl člověk smluveného nového poskytovatele služeb, se ale dle něj též nemusí vyplatit. „V tomto případě by mohlo dojít k odpojení odběrného místa zákazníka, s jehož opětovným přihlášením je přitom mnohem více starostí než se změnou dodavatele,“ míní Šmarda.

Odstoupení od nevýhodné smlouvy řešte ihned

Ne vždy je však podpis nové smlouvy výhodný a dobrovolný. Některé společnosti totiž při prodeji uplatňují nátlakové taktiky za účelem získání nových zákazníků. Po omezení podomního prodeje ve většině obcí se například vydávají za zástupce Energetického regulačního úřadu a sjednávají si se zákazníky schůzky. Na těch pak pod záminkou podpisu jiného dokumentu získají od klienta podpis zcela nové a často velmi nevýhodné smlouvy. „Naši klienti se setkali s nátlakem i vyhrožováním odpojení elektroměru. Prodejci od nich také často vyžadují faktury, z nichž mohou získat potřebné údaje,“ říká Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe. Odborníci proto nabádají k maximální opatrnosti. Poctivý prodejce by se měl vždy prokázat identifikační kartou. Pro ověření informací lze rovněž kontaktovat společnost, za jejíhož zástupce se prodejce vydává.

V případě, že nevýhodnou smlouvu podepíšete, ještě není nic ztraceno. Od smlouvy totiž máte právo do 14 dní odstoupit bezplatně a bez udání důvodu. Informaci o odstoupení zašlete dodavateli v písemné formě. V případě, že odstoupení provedete přes internet, pak vždy požadujte potvrzení. Rozhodující je přitom termín odeslání žádosti o odstoupení, nikoliv to, kdy ji dodavatel obdržel. K ukončení smlouvy nemusíte mít žádný důvod, nehrozí vám za ně ani žádný postih. Jedinou vaší povinností je zaplatit poměrnou část ceny za energie, pokud jste je před ukončením smlouvy začali odebírat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky