Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kritická situace v Česku: V ekonomice dojde k obrovským škodám!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podle dat Hospodářské komory zaměstnavatelům chybí již minimálně 300 tisíc zaměstnanců. Jen státní kasa tratí nejméně 84 miliard korun na daních a odvodech, upozorňuje Hospodářská komora.

Kdyby se zaměstnavatelům podařilo obsadit v současnosti všechna volná pracovní místa, jen na odvodech zaměstnanců a zaměstnavatelů a dani ze mzdy by si státní kasa polepšila o více než 67 miliard a o dalších více než 17 miliard korun na nepřímých daních, jako je DPH. Za dvouleté inkaso těchto peněz by ČR postavila se zapojením 85procentní evropské dotace novou vysokorychlostní železnici mezi Prahou a Brnem, vyplývá z analýzy Hospodářské komory.

Přičte-li se spotřeba zaměstnanců i to, že díky nim by firmy mohly přijímat více zakázek, česká ekonomika by rostla mnohem rychleji než na letos avizovanými 4,2 % dle predikce Hospodářské komory, 3,9 % podle ČNB nebo 3,6 % dle Ministerstva financí.

Hospodářská komora také upozorňuje, že problém s obsazením pracovních míst je mnohem větší, než jak se dosud obecně referuje. Nedostatek lidí už dopadá na téměř každého zaměstnavatele v zemi. V České republice je 280 tisíc zaměstnavatelů, v průměru tak v každé jedné firmě chybí více než jedna pracovní síla.

Vážné problémy, kvůli kterým některé podniky začaly omezovat výrobu, jsou patrné v oblastech s průmyslovými zónami. Do průmyslových zón přitom letos míří i další desítky zahraničních firem, které se chystají zaměstnat tisíce dalších lidí. Příkladem na Prostějovsku vznikne nový závod pro automotive výrobu, převážně strojírenské firmy by chtěly otevřít závody v nově chystané průmyslové zóně v Týnu nad Vltavou, rozšíření výroby se chystá i v poličské průmyslové zóně nebo v Holešově ve Zlínském kraji vznikne závod na zpracování potravin.

Hospodářská komora také zaznamenává zvýšený výskyt predátorských praktik při přetahování zaměstnanců. Objevují se případy, kdy se zaměstnanci nechají přeplatit a přejdou k jinému zaměstnavateli, aniž by u toho prvního podali výpověď, což způsobuje firmám potíže.

Zejména ze západní části země odčerpává pracovníky tuzemskému soukromému sektoru Německo, které se rovněž potýká s rekordním počtem volných míst. Konkurentem soukromé sféry je také veřejný sektor. Stát jen za 5 let vysál z trhu práce 30 tisíc lidí.

Zaměstnavatelé ve skutečnosti postrádají nejméně o 40 tisíc lidí více, než jak dnes uvedl Úřad práce. Podle mínění řady zaměstnavatelů jsou totiž kvůli vysoké poptávce o pracovníky a neochotě lidí evidovaných na úřadech vůbec pracovat možnosti využít tento kontingent vyčerpané. Inzeráty s nabídkami zaměstnání proto vyvěšují rovnou na pracovních portálech nebo angažují speciální HR agentury. A nejedná se jen o manažerské pozice na různých úrovních.

Firmy také žádají o zahraniční pracovníky u Hospodářské komory. Ta prostřednictvím Režimu Ukrajina od srpna 2016 firmám zajistila na 15 tisíc kvalifikovaných pracovních sil z Ukrajiny minimálně s výučním listem, převážně řemeslníky. O Ukrajince žádá už 2000 firem měsíčně. Nedávno začala vyřizovat žádosti firem také z Filipín a Mongolska. To vše nestačí, není proto divu, že jsou některé firmy nuceny se uchýlit i k pracovníkům ze šedého trhu.

Podle informací členů Hospodářské komory do České republiky míří ale čím dál více cizinců i ze zemí Evropské unie. Nepočítáme-li takřka „domácí“ Slováky, nejčastěji jde o občany Španělska, Řecka a Itálie, tedy zemí, které se potýkají s vysokou mírou nezaměstnanosti. Zpravidla nastupují na technicky orientované pozice.

Řada podniků se také snaží zefektivnit výrobu robotizací a digitalizací. Masivní investice v této oblasti potvrzují data Hospodářské komory. V loňském roce rostly investice firem tempem okolo 5 % a letos by se měl být tento růst ještě vyšší, Hospodářská komora jej očekává nad 6 %. Firmy ale i tady narážejí na značné bariéry.Ani výrobci strojů a robotů nestačí pokrývat poptávku a rovněž se potýkají s nedostatkem vysoce specializovaných personálních kapacit, tudíž se dodávky strojů zpožďují.

Témata:  ekonomika nezaměstnanost lidé práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.