Trump přešlapuje na prahu obchodní války mezi USA a Evropskou unií

O jeden měsíc prodloužil americký prezident Donald Trump zemím Evropské unie výjimku na dovoz oceli a hliníku.

Donald Trump
reklama

Spojené státy plánují uvalit na evropské suroviny nová cla ve výši 25 a 10 procent. Nové celní sazby měly původně začít platit od 1. května 2018 a jsou stále předzvěstí obchodní války, do které je od března letošního roku zatažená také Čína. „Pokud nedojde v červnu ke smíru mezi novým a starým kontinentem, lze očekávat reciproční opatření ze strany Evropské unie, což rozhodně nepřispěje k růstu obchodní výměny. A zejména rostoucí přebytky v Číně pak mohou v globální ekonomice postihnout i české firmy,“ shrnuje Luděk Procházka ze společnosti Gerlach, největší poskytovatel celních služeb v Česku.

Odvetná celní opatření odnese koncový spotřebitel

„Dopady celní války mezi USA a EU může pocítit koncový spotřebitel. Důvodem k zavedení dodatečných cel bývá očekávání lepších konkurenčních podmínek pro domácí producenty, avšak tento stimul se naopak může obrátit v růst cen. To pak obvykle vyvolá pokles poptávky po daném zboží a pro dovozce či vývozce již nemusí být finančně zajímavé s daným produktem obchodovat,“ říká za společnost Gerlach Luděk Procházka, odborník na celní problematiku. 

Celní válka může ovlivnit odbyt českým producentům masa

Do obchodních sporů mezi Spojenými státy a Evropskou unií je zapojená také Čína, což může mít v globální ekonomice přímý vliv i na Českou republiku. Čínské zboží, od března zatížené na americkém trhu clem, si bude hledat cestu ve větší míře i do Evropy. To samé platí pro americké přebytky 128 druhů zboží určené pro Čínu, například sóju, maso, obilí či ryby. „Evropa má trh v tomto směru v zásadě otevřený a jedno z mála výraznějších legislativních omezení vyplývá z obavy Evropanů z konzumace geneticky modifikovaných potravin. A jelikož se dnes významná část masa do Česka dováží, není otázkou zda, ale jak výrazně by se případný razantní nárůst dovozu GMO free masa do EU projevil na odbytu masa českých producentů,“ uzavírá Luděk Procházka ze společnosti Gerlach, mezinárodní poskytovatel celních služeb.

Témata: Trump, Donald | USA | EU | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky