Nákupy akcií na dluh jsou nejvyšší v historii. Co to prozrazuje o trhu?

Nakupování akcií na úvěr je zcela nepochybně dvojsečná věc. Na jedné straně zvyšuje obchodníkům jejich zisky, ale přímo úměrně také jejich rizika. Momentálně jsou nákupy akcií na úvěr historicky nejvýše. Signalizuje to důvěru obchodníků v současný trh, ale případné uzavírání pozic může způsobit výraznější pokles, než jsme byli doposud zvyklí, informuje Václav Pech, investiční analytik společnosti Broker Trust.

Ilustrační fotografie
reklama

Jak nakupování na úvěr funguje? Při nákupu akcií vám obchodník zablokuje jen část hodnoty (u likvidních amerických akcií to je zpravidla jedna čtvrtina) a zbytek transakce je realizován na dluh. Pohybuje-li se pak cena investice nahoru, pak investor za vloženou čtvrtinu hodnoty zhodnocuje své peníze rychleji. Při případném poklesu ale musí buď doplňovat další peníze na svůj obchodní účet, nebo realizovat vyšší ztrátu.

img-responsive

Graf | foto: Broker Trust

Přiložený graf ukazuje dubnová čísla mapující celkový objem akcií nakoupených na amerických akciových trzích na dluh (margin debt) a zároveň hodnotu indexu SP 500. Je evidentní, že objem dluhu, který je v trhu přítomen, je s přehledem nejvyšší v historii a nákupy na úvěr tlačí akciový index na nová maxima.

Nákupní apetit obchodníků je tedy skutečně vysoký a zobrazuje jejich důvěru v další pozitivní vývoj. Na druhé straně bude ztráta jejich důvěry a realizace zisků znamenat rychlejší než obvyklý pokles ceny indexu. Pozornější pohled na graf ukazuje, jak je index z pohledu marginu citlivý. Hodnota dluhu byla před minulými burzovními propady vždy varovným signálem. Několik měsíců před prasknutím internetové bubliny, a také před vypuknutím světové finanční krize se začaly hodnoty dluhu rychle snižovat, když „chytré peníze“ pomalu a potichu opouštěly své pozice. Motor růstu pozvolna ztrácel svůj benzín a po nějaké době se zastavil.

Témata: akcie | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky