Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak pracují dnešní čtyřicátníci?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Většina dnešních českých čtyřicátníků je ve svém stávajícím zaměstnání spokojena. Nejdůležitějším faktorem při jeho výběru je pro ně výše mzdy. 77 % z nich pracuje ve městě, kde bydlí, a za prací tak nemusí dlouho dojíždět. Pouze 8 % dotázaných si pravidelně nosí práci domů. Vyplývá to z čerstvého průzkumu společnosti Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost PROFI CREDIT.

České ekonomice se v posledních letech mimořádně daří. Setrvale nízká nezaměstnanost, růst mezd i zvyšující se kvalita pracovního prostředí se odrážejí ve vysoké míře spokojenosti českých čtyřicátníků se svým zaměstnáním. 7 z 10 jich je se svou stávající prací spokojeno a pouze 8 % dotázaných v průzkumu uvedlo, že velmi uvažují o změně a hledání nového zaměstnání.

Nejdůležitějším faktorem při výběru zaměstnání je pro čtyřicátníky výše mzdy. Tu na prvním místě zmínilo 95 % respondentů. Spokojenost s výší své mzdy potvrdilo 47 % dotázaných. Velmi nespokojen je pak pouze 1 z 10. Mezi další důležité faktory patří pracovní náplň (89 %), pracovní podmínky a prostředí (88 %), vnitřní uspokojení z práce (85 %) a pracovní kolektiv (84 %). Naopak možnost práce z domova (35 %) nebo na zkrácený úvazek (27 %) hraje pro tuto věkovou skupinu mnohem menší roli.

Pro české čtyřicátníky je rovněž velmi důležitá dojezdová vzdálenost od lokality, v níž žijí. 77 % z nich pracuje či podniká v místě svého domova nebo v jeho blízkém okolí. Krátkou vzdálenost uvedlo jako největší výhodu své současné práce 30 % respondentů. Více než polovina (53 %) totiž dojíždí za prací méně než 30 minut. 23 % dokonce nemusí do práce dojíždět vůbec, protože bydlí v její bezprostřední blízkosti. Více než hodinu pak stráví na cestě do práce pouze 5 % dotázaných.

Ochota pracujících čtyřicátníků stěhovat se za prací je velmi nízká. Tuto možnost připustilo pouze 15 % respondentů. 63 % z nich by se bylo ochotno přestěhovat na jiné místo v rámci ČR, 25 % do jiné evropské země a 6 % do zemí mimo Evropu. „Pracovní mobilita je v Česku ve srovnáním se zahraničím dlouhodobě nízká u všech věkových a sociodemografických skupin. Vzhledem k nízké nezaměstnanosti a rostoucím platům se momentálně nedá očekávat, že by se na tomto trendu něco výrazně měnilo,“ dodává k výsledkům průzkumu Martin Kašpar, vedoucí marketingového oddělení společnosti PROFI CREDIT.

9 z 10 respondentů průzkumu uvedlo, že alespoň někdy pracují přesčas. 27 % připustilo, že přesčasy vykonávají pravidelně. Nejčastější formou kompenzace přesčasů je jejich proplacení (45 %) nebo možnost vybrat si náhradní volno (42 %). 12 % dotázaných pak uvedlo, že se jim za přesčasy nedostává žádné kompenzace. Jedná se většinou o podnikatele či zaměstnance na vyšších manažerských pozicích.

Nosit si práci domů není mezi čtyřicátníky příliš obvyklé. Pouhých 8 % pracuje ještě po příchodu ze zaměstnání několikrát za týden nebo častěji. 83 % respondentů průzkumu uvedlo, že si práci domů nosí méně často než jednou za měsíc nebo nikdy.

Témata:  lidé práce

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.