Ekonomika

Ilustrační fotografie

Odklad brexitu není pro české firmy dobrá zpráva

Ekonomika

Odklad brexitu není pro české firmy dobrá zpráva, nejistota a odklady zvyšují jejich výdaje. Celkový dopad nákladů podniků na přípravy brexitu činí desítky miliard korun. ČTK to dnes řekla mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková. Často uváděný dopad 55 miliard korun je podle ní optimistický. Česko do Británie vyváží hodně, proto patří mezi členy EU nejvíce ohrožené brexitem, připomněla.

CZK

Nízké platy učitelů vedou k horším výsledkům žáků. Stát dluží učitelům na platech 500 miliard

Ekonomika

Dlouhodobě nízké platy českých učitelů mají přímý dopad na studijní výsledky žáků. Ze srovnání studijních výsledků školáků v mezinárodních testech PISA a úrovně platů učitelů ve 24 zemích OECD vyplývá, že v zemích s relativně lépe placenými učiteli je podíl žáků se špatnými výsledky nižší a podíl žáků s dobrými výsledky vyšší.

Ilustrační fotografie

Výdělek lékařů přesáhl 55 tisíc. Jak jsou na tom zdravotní sestry?

Ekonomika

Mediánový výdělek lékařů v roce 2017 činil přes 55 tisíc korun za měsíc, od roku 2012 se zvýšil o 9 tisíc korun. U všeobecných sester a porodních asistentek byl ve stejném období nárůst o zhruba 7 tisíc korun na 31,5 tisíce korun. Nejvíce, přes 35 tisíc korun, vydělávaly sestry v Plzeňském kraji a v Praze, naopak nejméně ve Zlínském kraji.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Mladí medici stále odchází po škole do zahraničí

Zhruba pětina mediků chce po vysoké škole odejít z Česka, výrazně častěji jsou to muži. Postupně jich ale ubývá, před dvěma lety to byla téměř čtvrtina. Vyplývá to z průzkumu společnosti Health Care Institute (HCI). Třetina těch, kteří chtějí jet za prací do zahraničí, tam plánuje zůstat 11 a více let. Informace dnes zazněly na tiskové konferenci.

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí opět zhoršilo odhad růstu ekonomiky pro letošní rok

Ekonomika

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta z lednových 2,5 procenta. Důvodem je především zhoršení ekonomického vývoje v zahraničí, informoval dnes úřad v tiskové zprávě. Pro příští rok MF nechalo odhad na 2,4 procenta. Loni ekonomika stoupla o 2,9 procenta.

Ilustrační fotografie

Cigarety státní rozpočet nezachrání

Ekonomika

Ministerstvo financí v pátek přišlo s návrhem zvýšit od příštího roku spotřební daň mimo jiné z cigaret a tabáku zhruba o deset procentních bodů. Podle odhadů ministerstva by mělo tímto krokem dojít k navýšení příjmu do státního rozpočtu v roce 2020 až o 7,7 mld. Kč v roce následujícím až o 9,2 mld. Kč. Podle dostupných informací ministerstvo ve svém odhadu zachovává „současnou strukturu trhu a zohledňuje i možné změny chování spotřebitelů.“

Ilustrační fotografie

Home office vyžaduje silnou vůli a sebedisciplínu. Jak pracovat z domova a nezbláznit se?

Ekonomika

Home office je v poslední době stále častěji nabízeným benefitem, v některých odvětvích se dokonce stává očekávaným standardem. Jedná se o možnost odpracovat si menší či větší část pracovní doby z pohodlí domova nebo odkudkoliv jinde. Ve velkém tuto možnost využívají IT specialisté, hodně pomoci může také maminkám na mateřské dovolené. Určitě ale není pro každého. Kromě nesporných výhod má totiž i slabé stránky, které mohou zkomplikovat pracovní proces.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Co bude brexit znamenat pro studenty zahraničních jazykových škol?

Zdlouhavé vyjednávání britského parlamentu o podobě brexitu vyvolává řadu otázek a nejistot. Jednou ze skupin Čechů, kterých se odchod Velké Británie z EU dotkne, budou i studenti jazykových škol – přitom přibližně 70 % studentů, kteří se rozhodnou studovat angličtinu v zahraničí, míří právě do Velké Británie.

řepka olejka

Vláda odmítla zrušit povinné přimíchávání biopaliv do benzinu

Ekonomika

Zrušení povinného přimíchávání biopaliv do benzinu a nafty, které navrhly čtyři desítky poslanců v čele s Piráty, vláda ve Sněmovně odmítne. O jejím dnešním stanovisku informoval tiskový odbor Strakovy akademie. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) před jednáním novinářům řekl, že změna by nepřinesla pokles zájmu o pěstování řepky, pouze by šla na vývoz. Podotkl, že ustanovením Česká republika naplňuje evropskou směrnici a za řepku jako palivo z obnovitelných zdrojů neexistuje zatím náhrada.

Ilustrační fotografie

Neřízený brexit je nejhorší varianta, míní ministři EU den před rozhodujícím summitem

Ekonomika

Nejhorší variantou brexitového vývoje by byl britský odchod z Evropské unie, který by se neřídil žádnou vzájemnou dohodou. Při příchodu to dnes ráno v Lucemburku uváděli mnozí účastníci dnešního jednání Rady pro všeobecné záležitosti. Ta ve formátu zástupců 27 členských zemí EU připravuje středeční mimořádný summit EU, který bude posuzovat novou žádost britské premiérky Theresy Mayové o odklad brexitu.

Ilustrační fotografie

Změna profese může pomoci k lepší práci. Kde hledat a nalézt tu pravou?

Ekonomika

Nejenom mladí tápou a hledají své „ideální“ profesní uplatnění. Nespokojenost v práci pociťují téměř dvě pětiny Čechů a 16 procent dokonce zvažuje změnu. Na trhu práce působí různí kariéroví odborníci, kteří lidem pomáhají vyznat se v možnostech pracovního trhu i v sobě samých. S jejich přispěním lidé snáz pochopí směr, kterým se vydat, aby nová práce skutečně stála za to.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Do černých čísel se vrátil nejenom průmysl, ale i stavebnictví

Po lednovém propadu, za nímž rozhodně nestál nedostatek zakázek, ale počasí a vysoký srovnávací základ, se výsledky stavebnictví opět vrátily k normálu. V únoru se jeho produkce zvýšila meziročně o téměř 6 % a to jak zásluhou inženýrského stavitelství, tak především toho pozemního. I nadále pokračuje boom soukromé výstavby komerčních nemovitostí a inženýrských staveb financovaných veřejným sektorem.

Ilustrační fotografie

Státní rozpočet ČR není připravený na problémy, které přinese brexit

Ekonomika

Státní rozpočet ČR není připravený na problémy, jaké by přinesl je třeba brexit bez dohody nebo obchodní válka USA se spojenci. V televizním diskusním pořadu to dnes řekl europoslanec Luděk Niedemayer (TOP 09). Stát podle něj nemá dlouhodobě vydávat výrazně více peněz, než jich získává. V okamžiku zakolísání ekonomiky na to nejvýrazněji doplatí slabší příjmové skupiny, zdůraznil.

Ilustrační fotografie

Vývoj nezaměstnanosti? Firmy přestanou vytvářet nová pracovní místa

Ekonomika

Nezaměstnanost zůstane nízká kolem tří procent i v dalších měsících, může i klesnout. Postupně ovšem během roku podniky kvůli zpomalení ekonomiky utlumí tvorbu nových pracovních míst. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK k březnovým údajům o nezaměstnanosti.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Velké propouštění v ČSA. Desítky lidí přijdou o práci

České aerolinie (ČSA) propustí 40 až 60 zaměstnanců, hlavně palubních průvodčích. ČTK to dnes řekla Vladimíra Dufková, mluvčí firmy Smartwings, která je většinovým vlastníkem ČSA. Na informaci upozornily server Zdopravy.cz a Česká televize. ČSA zrušily v lednu několik pravidelných linek. Firma dříve oznámila, že kvůli omezování letových kapacit sníží počet zaměstnanců asi o 100. Nabídla jim přechod pod Smartwings, ale někteří to nevyužili. ČSA měly podle poslední výroční zprávy ke konci roku 2017 zaměstnanců 719, z toho 273 letušek a stevardů.

Ilustrační foto

Kdy odzvoní tržním strašákům?

Ekonomika

Trh už dlouho trápí dva strašáci: brexit a obchodní dohoda mezi Spojenými státy a Čínou. Nyní by se jich však konečně mohl zbavit. Otázkou potom zůstává, zda trh už tuto možnost nacenil a zda zbývá ještě nějaká rezerva, která by mohla vyvolat silnější příklon k riziku.

Ilustrační fotografie

Koupili jste použité zboží? I tak jej můžete reklamovat

Ekonomika

E-shopů s použitým zbožím je na internetu celá řada. Lze tu sehnat knihu, která je již v knihkupectvích vyprodaná, značkovou kabelku za zlomek ceny nebo zboží, které bylo pouze rozbaleno a nikdy nepoužito. Co když se ale na takto zakoupené věci objeví vady? Jaké nedostatky se dají považovat za vadu a jaké ne? Je možné reklamovat použité zboží?

Vývoj ekonomiky

Ekonomika

Dokáže Evropa uhájit svou pozici?

Dánská investiční banka Saxo Bank dnes vydala své čtvrtletní vyhlídky pro globální trhy ve druhém čtvrtletí roku 2019. Ty zahrnují akcie, forex, měny, komodity a dluhopisy, i celou řadu makroekonomických témat, která mohou ovlivnit vývoj klientských portfolií v nadcházejícím kvartálu. Co od něj očekává hlavní ekonom a CIO Saxo Bank, Steen Jakobsen? Především další nárůst preferencí populistických uskupení ve volbách do Evropského parlamentu a pokračující krach německého růstu.

Ilustrační fotografie

Česko nemá dostatek vody v půdě. Může dojít již za měsíc

Ekonomika

Vodní rezerva v půdě je letos výrazně nižší než před rokem ve stejnou dobu. Špatná je situace především na severozápad od Prahy, na Hané, na jižní Moravě a také na Opavsku a podél Odry. Podle bioklimatologa Miroslava Trnky, který se spolupodílí na projektu InterSucho, je hlavní rozdíl v tom, že se v zimě nedosytila vrstva půdy od hloubky 40 centimetrů do jednoho metru. Řekl to ČTK. Hodně sněhu bylo v zimě na horách, v nižších polohách ne.

Ilustrační fotografie

Češi milují chleba. Ročně sní každý Čech kolem 40 kilo

Ekonomika

Moderní výroba chleba vloni oslavila 100 let. Tato tradiční česká pochoutka si během svého vývoje prošla dramatickými změnami a čelila nejrůznějším trendům. Popularitu si ovšem drží stále. Podle údajů ze Spotřebitelského panelu GfK nakupuje chléb a další pečivo každá česká domácnost. Spotřeba se pohybuje kolem 40 kg na osobu a rok. Ačkoliv se Češi nebojí zkoušet nové speciality, pořád vede klasika v podobě Konzumního chleba nebo Šumavy.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy