Ekonomika

Volkswagen

Volkswagen nabídne elektromobil za méně než 30 tisíc eur

Ekonomika

Automobilka Volkswagen nabídne v Německu plně elektrizované auto za méně než 30.000 eur (asi 771.000 Kč). Podle agentury DPA jej představí v září na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem, ale zájemci o tuto nejmenší verzi sériového modelu ID.3 se již nyní mohou registrovat.

Ilustrační fotografie

Pohonné hmoty v Česku zdražují. Za kolik natankujeme?

Ekonomika

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily v průměru o dalších 20 haléřů. Benzin Natural 95 motoristé nyní natankují za průměrných 33,16 koruny za litr, což je o 22 haléřů více než minulou středu. Průměrná cena nafty od té doby stoupla o 17 haléřů na 32,43 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků by růst cen pohonných hmot měl pokračovat i v příštím týdnu, v druhé polovině května se ale trend zastaví.

Zemní plyn

Invaze energetických šmejdů nekončí

Ekonomika

Ačkoli si lidé na nepříjemné podomní prodejce už dávají trochu větší pozor, nekalé obchodní praktiky v energetice pokračují. Takzvaní „energetičtí šmejdi“ mají nové triky a jejich aktivita by se mohla podle odborníků s rostoucími cenami energií zvyšovat. Podvodníci se nyní často vydávají za zprostředkovatele aukcí, hodně nekalých obchodních praktik se děje také po telefonu. Práva spotřebitelů proto posílí novela energetického zákona.

Ilustrační fotografie

Účet za nicnedělání v práci? Zaměstnanci za rok „proflákají“ rekordních 52 tisíc

Ekonomika

Zaměstnanci na počítačích a mobilech promrhají denně 65 minut. Elektronická zahálka jednoho zaměstnance tak stojí firmy měsíčně 4 318 Kč[1], což v celoročním úhrnu představuje 51 813 Kč. To je o 3 869 Kč více než loni, ale jenom kvůli růstu průměrné mzdy. Počet minut promrhaného času se totiž po deseti letech měření poprvé zastavil. Vyplývá to z analýzy zneužívání pracovního času, kterou již desátým rokem realizuje společnost truconneXion, a to na základě analýzy dvou set společností působících v ČR. Měření se zaměřuje na administrativní profese, tedy tam, kde je výpočetní technika každodenním pracovním nástrojem.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Dohoda mezi USA a Čínou podpoří snížení geopolitických rizik

Snížení Indexu geopolitických rizik odráží víru, že brzy dojde k uzavření obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Tento index představuje ukazatel aktuálního globálního napětí. Přestože nyní došlo k poklesu, stále zůstává na vysoké úrovni, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Volání do zahraničí už nebude zatíženo roamingovým paradoxem

Ekonomika

Od 15. května bude volání do zahraničí regulováno podle nových pravidel Evropské unie na maximální sazbu necelých 6 korun za minutu. Hlavní čeští operátoři jsou připraveni poskytnout svým zákazníkům pouze ceny u horní hranice poplatků, což se může při volání do ciziny výrazně prodražit. Na tuto situaci se rozhodnul reagovat virtuální operátor SAZKAmobil, který nabízí hovory do zahraničí v rámci Evropy až o čtvrtinu levněji než velká trojka.

Ilustrační fotografie

Koupit akcie Uberu? Šlápněte na brzdu, nebo alespoň přibrzděte

Ekonomika

Společnost Uber není třeba představovat. Alternativní taxislužba v posledních letech vnesla do stojatých vod tohoto podnikání doslova revoluci. Plamenné demonstrace taxikářů po celém světě neberou konce, ovšem pokrok nikdo nezastaví, natož „cech“ taxikářský a Uber vesele pokračuje ve svém byznysu. Tento měsíc vstoupí firma na americkou burzu, a to opět ve velkém stylu. Bude se jednat o největší primární veřejnou nabídku (tzv. IPO) od roku 2014, kdy na burzu vstoupil čínský internetový gigant Alibaba.

Ilustrační fotografie

Zbourají blížící se volby Evropu?

Ekonomika

I přes velké obavy mnoha lidí představují volby do Evropského parlamentu, které proběhnou za pár týdnů, jen nízké politické riziko. Objevuje se sice řada opozičních stran, avšak ty jen těžko získají parlamentní většinu. Evropské volby povedou podle nás k daleko rozdělenější Evropě a potvrdí, že spojenectví Francie a Německa je mrtvé, říká Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Krize na spadnutí? Ekonomika zpomaluje. Mnoho firem zaniká, nové nevznikají

Ekonomika

Od začátku letošního roku bylo v České republice zaregistrováno 8 087 nových firem. Podle poradenské společnosti Bisnode, jedničce v poskytování ekonomických informací a analýz, byl první kvartál roku 2019 na počet nově vzniklých firem nejslabší za poslední tři roky. Současně zaniká rekordní množství společností, a tak se celkový počet firem v ČR letos zvýšil jen o 4 962 na celkových 497 280.

Donald Trump

O dovozních clech na auta z EU jsem ještě nerozhodl, vzkázal Trump

Ekonomika

O dovozních clech na auta z Evropské unie (EU) jsem ještě nerozhodl, uvidíme co bude, řekl dnes ve Washingtonu americký prezident Donald Trump. Připomněl, že EU se ke Spojeným státům podle jeho názoru chovala v obchodních záležitostech neférově a že obchodní deficit USA s EU narostl na 181 miliard dolarů (4,2 bilionu Kč).

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nižší sociální odvody pro rodiče s více dětmi vláda asi odmítne. Peníze by chyběly v rozpočtu

Zejména pro rozpočtové důvody kabinet ANO a ČSSD patrně odmítne snahu opozičních lidovců snížit rodinám s více dětmi sociální odvody. Předloha předpokládá, že rodiči dvou a více dětí by odvody klesly ze současných 6,5 procenta až na nulu podle počtu potomků. Vláda k ní pošle zákonodárcům po pondělní schůzi podle podkladů záporné stanovisko.

ČNB, ilustrační fotografie

ČNB dnes zvýšila úrokové sazby, základní stoupla na dvě procenta

Ekonomika

Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na dvě procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Jde o první zvýšení sazeb od loňského listopadu. Základní úroková sazba je nyní na nejvyšší hodnotě za posledních deset let.

Ilustrační fotografie

Co to říkají? Byl to šok. Jak Rusko znečistilo ropu za miliardy určenou pro EU

Ekonomika

Byl to klidný velikonoční svátek, když kanceláře velkých ropných firem a rafinerií v Evropě dostaly e-mail v ruštině. "Co to sakra říkají?" vzpomíná jeden manažer na to, jak reagoval, když poslal e-mail do moskevské kanceláře k překladu. A byl to šok. E-mail poslal běloruský státní provozovatel ropovodů Gomeltransněfť. Rafineriím a provozovatelům ropovodů v Polsku, na Ukrajině, v Maďarsku, na Slovensku a v České republice v něm oznámil, že ropa, která k nim směřuje z Ruska ropovodem Družba dlouhým 5500 kilometrů, je silně znečištěna.

Ilustrační fotografie

Jsme za vrcholem, hlásí finanční ředitelé českých firem

Ekonomika

Míra optimismu finančních ředitelů (CFO) českých firem po loňském vrcholu mírně poklesla. Dle jejich předpovědi poroste HDP průměrně o 2,3 % (o 0,2 procentního bodu méně než v roce 2018). Drtivá většina (98 %) se domnívá, že letos opět porostou náklady na zaměstnance. A většina (73 %) finančních ředitelů v Česku připouští, že jejich oddělení je pouze částečně nebo zcela nepřipraveno na implementaci umělé inteligence. To vyplývá z jubilejního 10. ročníku průzkumu mezi finančními řediteli Deloitte CFO Survey 2019.

Andrej Babiš

Babiš připustil zdanění bank, uvažuje i o operátorech

Ekonomika

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil zavedení sektorové daně pro banky, kterou prosazuje koaliční sociální demokracie. Daň by se měla týkat i pojišťoven a Babiš uvažuje také o zahrnutí mobilních operátorů. Řekl to České televizi (ČT). Babiš přitom v polovině dubna uvedl, že o zdanění bank s ČSSD jednat nebude. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček přivítal, že premiér změnil názor.

Ilustrační foto

Svět se potácí na prahu ekonomické krize. V Česku si za ni budeme moct sami

Ekonomika

Nejen v zahraničí, ale i u nás se stále častěji hovoří o možné ekonomické krizi. Přední světoví experti z oblasti finančnictví a ekonomiky už měsíce varují před recesí, k níž by mohlo dojít v letošním, nejpozději příštím roce, a první signály jsou už nyní pozorovatelné. Česko si však za krizi bude moct s velkou pravděpodobností samo.

Brašnářství

Ekonomika

V Česku zanikají tradiční řemesla. V ohrožení jsou brašnáři, v republice jich je pár

Dráteník, kloboučník, výrobce zápalek nebo kartáčník – to jsou řemesla, která v Česku už neexistují. Podobný osud pravděpodobně čeká brašnáře – generace těch, kteří se vyučili řemeslu, pomalu stárne a mladé lidi obor netáhne. Navíc v Česku chybějí školy, kde by se mladí brašnáři učili. Některé dílny se snaží „vychovat“ si vlastní zaměstnance a obor zachránit.

Ilustrační fotografie

Čína ustupuje od stimulů. Etapa globální paniky je za námi

Ekonomika

V nejbližší době budeme pravděpodobně svědky významné změny trendu na finančních trzích. Ačkoliv je dnes volatilita extrémně nízká, myslíme si, že trhy byly uměle umírněné. Dnes proto nejsou připraveny na změnu makro politiky, ke které dochází v Číně, říká Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

Brexit

Brexit už Čechy unavuje, vyjednávání měla být dávno ukončena

Ekonomika

Vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie mělo být podle téměř dvou třetin Čechů už dávno ukončeno. Téma takzvaného brexitu více než polovinu lidí unavuje, a to jak kvůli záplavě mediálních informací, tak kvůli rozvleklosti vyjednávání. Vyplývá to z dubnového průzkumu agentury STEM/MARK. Británie měla původně Evropskou unii opustit 29. března, poté 12. dubna. Nyní je datum stanoveno na 31. října.

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:56

Jurečka: Statisíce lidí ztratí zaměstnání, milion pracovních míst se změní kvůli digitalizaci

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy