Situace na českém trhu je čím dál víc napjatější. Méně nezaměstnaných a ještě více volných míst

Tak jednoduše se dají shrnout výsledky březnových statistik z úřadů práce. Míra nezaměstnanosti tentokrát klesá na 3,5 %, zatímco počet volných pracovních míst překonal hranici 250 tisíc. Na jednoho nezaměstnaného takto připadá zhruba jedno volné pracovní místo…, samozřejmě v průměru. Nejhorší situace v tomto směru panuje v Karviné, kde se o jedno místo může ucházet šest lidí bez práce, na druhé straně v Pardubicích je pětkrát více volných pozic než nezaměstnaných, informuje ČSOB.

Ilustrační fotografie
reklama

Nezaměstnaných je podle čísel z úřadu práce necelých 264 tisíc. Když se ovšem podíváme na mezinárodně srovnatelná čísla, v rámci kterých se mezi nezaměstnané započítávají pouze lidé aktivně si hledající práci a ti, kteří jsou schopni či ochotni nastoupit do nové práce do 14 dnů, tak tu máme nezaměstnaných jen polovinu. Potom už na jednoho člověka bez práce připadají volná místa hned dvě. Situace na českém trhu se tak stává čím dál napjatější, což se nepochybně projeví na mzdách.

A koho firmy vlastně hledají? Jde přitom především o dělnické profese, kterých se nedostává stále více. Firmy hledají především montážní dělníky, pomocné pracovníky ve stavebnictví a ve výrobě, řidiče, řemeslníky, svářeče atp. Žebříček deseti nejhledanějších pozic se za poslední rok v podstatě téměř nezměnil. Rostou jen počty volných pracovních míst, kterých je už skoro 240 tisíc a jen ve srovnání s loňským únorem jich přibylo 102 tisíc.

Předpokládáme, že v dalších měsících bude nezaměstnanost dále klesat. Nejenom díky sezónnosti, v důsledku které vznikají krátkodobá pracovní místa v zemědělství, stavebnictví a v některých službách, ale i v důsledku pokračujícího ekonomického růstu vytvářejícího nové pozice ve výrobě a ve službách. Nezaměstnanost se již během krátké doby dostane pod hranici tří procent. V evropsky srovnatelné metodice dokonce pod dvě procenta. ČR si tak bezpochyby udrží pozici země s nejnižší nezaměstnaností a současně i s nejvyšší nabídkou volných pracovních míst.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky