Hrozba obchodní války: Rozhodnutí Trumpa vyvolalo na finančních trzích negativní nálady

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o uvalení cel na čínský dovoz, které může vyvolat odvetné opatření Číny zavést vlastní cla, vyvolalo na finančních trzích negativní nálady.

Ilustrační fotografie
reklama
  • Obchodní válka, kterou odstartoval Donald Trump, zasahuje do globálních rozměrů
  • Indikátor globálního rizika společnosti Saxo Bank je negativní
  • Akcie reagovaly na aktuální situaci nejvíce, měnový trh je zatím klidný
  • Ropa a zlato vzrostly, průmyslové kovy zaznamenaly pokles

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o uvalení cel na čínský dovoz, které může vyvolat odvetné opatření Číny zavést vlastní cla, vyvolalo na finančních trzích negativní nálady. Akcie poklesly a vynořují se obavy, že obchodní válka bude mít vliv i na globální hospodářský růst. Nervózní nálada se dále prohloubila s příchodem nové zprávy, že Bílý dům na návrh Donalda Trumpa odvolal svého poradce pro oblast bezpečnosti Herberta Raymonda McMastera, kterého nahradil John Bolton. Ten je podle měnového stratéga Saxo Bank, Johna Hardyho, známý svými odvážnými prohlášeními o nových sankcích pro Írán.

Měnový trh je však kupodivu relativně klidný, konstatuje John Hardy, přičemž jedinou reakcí je mírné posílení japonského jenu, který obvykle roste v časech averze k riziku. Na druhé straně index Saxo Global Risk odrážející graficky nejnovější Trumpovy kroky zamířil opět do červených čísel.

Nejvíc rozbouřené nálady odnesly akcie. Asijské trhy zaznamenaly během této noci strmé pády. Nákaza se nyní šíří do Evropy. „Index S&P 500 klesá a směřuje k nebezpečným úrovním. V případě, že poklesne pod úroveň 2600, otevřou se nám úplně nové scénáře,“ upozorňuje Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank. „Náš postoj je zůstat opatrný a zaujmout obranné pozice. Buďte na pozoru a pokuste se vystoupit z obchodů v ten pravý čas,“ doplňuje analytik.

Obchodní válka má vliv i na komodity, přidává se Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank. „Hodnota komodit závisí zejména na jedné věci a tou je celosvětový hospodářský růst. Tento ukazatel totiž výrazně podporuje poptávku po komoditách.“ Obavy ze zpomalení celosvětové ekonomiky se jako první projeví v hodnotě průmyslových kovů. Naopak vzácné kovy budou pravděpodobně profitovat ze svého statusu bezpečného přístavu.

Ropa může také získat, protože se očekává, že nové sankce USA vůči Íránu odstartují novou rally této komodity. „Přestože rostoucí rizika zhoršení globálního obchodu ovlivňují i globální růst a poptávku, v této chvíli je pro ropu nejdůležitější událostí očekávané obnovení amerických sankcí vůči Iránu,“ uzavírá Ole Hansen.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky