Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senioři chtějí být "in". Důchodců na internetu přibývá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Internet vloni používalo skoro 8 z 10 Čechů. Surfování už přitom dávno není doménou mladých a vysokoškolsky vzdělaných lidí. Uživatelů přibývá i mezi seniory.

V roce 2017 používalo internet 6,9 miliónu lidí starších 16 let, což je o 3 milióny více než v roce 2007. Většina uživatelů internetu se k síti připojuje každý den.V posledních letech roste obliba internetu i mezi starší generací. Například mezi seniory nad 65 let se za posledních deset let zvýšil podíl uživatelů internetu ze 4 % na jednu třetinu. V roce 2017 šlo o 660 tisíc seniorů.„I do budoucna lze očekávat, že se počty uživatelů internetu z řad seniorů budou výrazně zvyšovat. Do důchodového věku se dnes totiž dostávají lidé, kteří jsou zvyklí automaticky využívat internetové technologie jak v pracovním, tak v osobním životě. Vloni používaly internet tři čtvrtiny lidí v předdůchodovém věku 55 až 64 let,“ konstatuje Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.Stále více lidí se k internetu připojuje prostřednictvím chytrých telefonů. V roce 2017 se v Česku takto poprvé připojila polovina jednotlivců starších 16 let. Internet v mobilním telefonu běžně používají především mladí lidé, s vysokoškolským vzděláním nebo ženy na mateřské či rodičovské dovolené.

„Zatímco využívání internetu na notebooku a mobilním telefonu s věkem rapidně klesá, u stolního počítače je tomu naopak. Starší lidé se také vyznačují tím, že k internetu přistupují převážně jen z jednoho zařízení, nejčastěji právě ze stolního počítače,“ vysvětluje Lenka Weichetová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. „Dá se říct, že počítač nebo internet se nachází už ve všech domácnostech, které tyto technologie chtějí nebo umějí používat. Z miliónu domácností, které vloni neměly internet, 80 % uvedlo, že připojení k internetu doma nepotřebují či nechtějí. Skoro 40 % jako další důvod přiznalo, že s ním neumí pracovat,“ navazuje Martin Mana.Každoročně roste počet lidí, kteří využívají internet k nakupování. Ve druhém čtvrtletí loňského roku uvedla polovina obyvatel Česka starších 16 let, že v uplynulých 12 měsících uskutečnila nákup přes internet. Ještě před deseti lety přitom bylo nakupování on-line okrajovou službou, kterou využívalo pouze 15 % dospělé populace.

Témata:  důchodci internet počítače

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy