Komoditní výhled: Zlatí býci sbírají síly, inflace v centru pozornosti

Zlato má díky geopolitické nejistotě a zvýšené hrozbě korekce u rizikovějších aktiv potenciál pro skutečné dlouhodobé posílení. Všechny komodity nyní v podstatě využívají pozornosti, která se upírá k inflaci s tím, jak současný expanzivní cyklus směřuje ke své závěrečné fázi a roste tlak na ceny. Investoři tlačí komoditní indexy na několikaměsíční maxima, informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Vzhledem k tomu, že surová ropa představuje 39% expozici v indexu S&P GSCI a 15% v BCOM, jakákoli poptávka ze strany investorů do indexů podpořila surovou ropu více, než většinu ostatních komodit. Globální ropný trh v tuto chvíli směřuje ke zdravější rovnováze mezi poptávkou a nabídkou. Tomu již v prosinci 2016 napomohlo zejména rozhodnutí OPEC a Ruska o snížení produkce s cílem zabránit přesycení, které následovalo po rychlém nárůstu produkce zemí mimo sdružení OPEC v letech 2011-2014. Silná poptávka podpořená současným synchronizovaným globálním růstem a několika problémy s dodávkami ropy v posledním čtvrtletí loňského roku pomohly zvýšit cenu výrazně nad úroveň, která byla v této fázi zotavení dříve vnímána jako možná.

Tři otázky určující cenu ropy v roce 2018

Z pohledu Saxo Bank však ještě není hotovo a listopadové rozhodnutí prodloužit původně dohodnuté omezení produkce do konce roku 2018 s možností nové dohody v červnu je nejjasnější známkou výzev, které jsou stále ještě před námi. Vzhledem k tomu, že OPEC a Rusko slíbily, že produkce zůstane omezená, zůstávají tři základní otázky, které budou pravděpodobně určovat cenu ropy v roce 2018:

Reakce produkce na vyšší ceny (minimálně ze strany amerických producentů břidličné ropy), možnost nových problémů s dodávkami a pokračující posilování globální ekonomiky

Očekává se, že další rok silného růstu globální poptávky na úrovni kolem 1,5 milionu barelů denně (prosincový průměrný odhad OPEC, Mezinárodní energetické agentury a EIA) bude zřejmě doprovázen nárůstem dodávek ze zemí mimo sdružení OPEC ve výši 1,4 milionu barelů denně

Pokud dojde k tomuto schodku ve výši 0,1 milionu barelů denně, může dojít ke zpomalení nebo dokonce ke zvratu procesu vyrovnávání

Obnovená geopolitická rizika hlavním zdrojem podpory ceny ropy

Pokud nedojde k vážným geopolitickým problémům, mohlo by rekordní množství ropných dlouhých pozic ve výši 1 mld. barelů držených fondy na začátku roku 2018 představovat výzvu pro současný býčí vývoj trhu. Sezónní zpomalení poptávky ze strany řidičů a rafinerií povede v prvním čtvrtletí k nárůstu zásob. Kromě toho máme obavy z vývoje čínské ekonomiky, která by v roce 2018 mohla způsobit nižší než očekávaný růst poptávky.

Obnovená geopolitická rizika (kterých se ve druhé polovině roku 2017 objevila celá řada) budou pravděpodobně hlavním zdrojem podpory a mohla by narušit naše volání po nižších cenách v první polovině roku 2018. Zejména pokud prezident Trump přidá ke své žádosti, aby jaderná dohoda s Iránem byla přepsána do šesti měsíců, další podmínky.

Inflace klíčovým motorem podpory zlata

Poté, co zlato téměř splnilo naši loňskou předpověď pro konec roku na 1 325 USD/unci si zachováváme býčí pohled i na první měsíce roku 2018. Americká daňová reforma signalizuje další minimum pro zlato a inflace se opět stane klíčovým motorem podpory zlata. Po silném zotavení, je korekce a následné odmítnutí poklesu zřejmě právě tím, co trh potřebuje k vytvoření základů nutných k tomu, aby se cena vytlačila výš ke klíčové oblasti rezistence na 1 375 USD/unci, možná výš.

Náš býčí náhled vychází z víry, že inflace si svým růstem získá více pozornosti, zatímco geopolitická rizika budou i nadále zvýšená, protože trh nemá rád nejistotu, kterou současný nepředvídatelný americký prezident vytváří. Investoři budou pravděpodobně nadále hledat ochranu proti rostoucímu riziku korekce v ostatních třídách aktiv, zejména u akcií a dluhopisů, a možná i u kryptoměn.

Témata: ekonomika | zlato | ropa | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky