Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Patria Finance má problém, podle ČNB obírala klienty

Velký obchodník s cennými papíry Patria Finance, která je sesterskou společností ČSOB a zakládá si na solidním přístupu ke klientům, dostal významnou pokutu od České národní banky (ČNB). Patria Finance se brání žalobou, informuje v sobotním vydání deník MF DNES.

Centrální banka společnosti vyměřila sankci ve výši pěti milionů korun za jednání, které podle ČNB mohlo vést k obohacení firmy na úkor jejích klientů. Dva případy se vztahují k roku 2009, pokuta byla definitivně potvrzena letos na jaře. Zjednodušeně řečeno, Patria podle ČNB využila toho, že její klient chtěl prodat velké množství akcií ČEZ a Unipetrolu a předtím, než jeho pokyn zadala na burzu, připravila vlastní pokyn k nákupu, popisuje MF DNES. Velké množství akcií na trhu pak snížilo jejich cenu a Patria výhodně nakoupila. Firma s výkladem ČNB nesouhlasí a na počátku tohoto měsíce podala na centrální banku žalobu. V ní se domáhá zrušení rozhodnutí, uvádí MF DNES.

Témata:  cenné papíry

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy