Ekonomika

CZK

Zvýšení výdajových paušálů podnikatelé vítají

Ekonomika

Limity při využití výdajových paušálů u živnostníků se díky vládnímu daňovému balíčku vrátily zpět na hranici dvou milionů korun. Podnikatelé změnu legislativy vítají, pomůže podle nich hlavně malým a středním živnostníkům, zejména pak těm, pro něž je vzhledem k povaze jejich činnosti uplatňování skutečných nákladů obtížné či nemožné.

Ilustrační fotografie

Mobilní volání do zemí EU ode dneška zlevnilo na polovinu

Ekonomika

Ode dneška začíná platit nařízení Evropské komise, které stanovuje maximální ceny mobilního volání a SMS do zemí EU. České mobilní operátory to přinutilo snížit ceny zhruba o polovinu na 5,80 až 5,89 Kč za minutu, někteří virtuální operátoři šli s cenou ještě níže. Nařízení stanovuje maximální ceny volání do zemí EU na 19 centů (4,90 Kč) bez 21procentní DPH a šest centů (1,55 Kč) za SMS.

Vodafone

Vodafone vykázal ztrátu téměř 196 miliard a poprvé snížil dividendu

Ekonomika

Mobilní operátor Vodafone Group ve finančním roce 2018/19 vykázal ztrátu 7,6 miliardy eur (téměř 196 miliard Kč) a poprvé snížil dividendu, aby si zajistil dostatek prostředků pro budování mobilních sítí nové generace 5G a na dokončení akvizice firmy Liberty Global. Oznámil to dnes šéf společnosti se sídlem v Londýně Nick Read.

Ilustrační fotografie

Vrací se čínský jüan zpět do hry?

Ekonomika

Události uplynulého víkendu naznačují, že rozhovory týkající se obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou nečeká snadná cesta, informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Důvěra investorů v německou ekonomiku se nečekaně zhoršila

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v květnu nečekaně zhoršila. Vinu na tom má především vyhrocující se obchodní konflikt mezi Čínou a Spojenými státy, který ohrožuje hospodářský růst této největší ekonomiky Evropské unie. Uvedl to dnes německý výzkumný institut ZEW.

Velká Británie

Nezaměstnanost v Británii je nejnižší od 70. let

Ekonomika

Míra nezaměstnanosti v Británii za první tři měsíce do konce března klesla na nejnižší úroveň od poloviny 70. let. Tento vývoj podpořil názory, že kvůli nejistotě pramenící z odchodu Británie z Evropské unie se firmy přiklánějí spíš k najímání nových lidi než k dlouhodobým investicím do zařízení. Menší růst ale vykázaly mzdy britských zaměstnanců. Vyplývá to z dat statistického úřadu ONS.

Česká pošta

Česká pošta se loni poprvé propadla. Vykázala ztrátu 275 milionů

Ekonomika

Česká pošta loni poprvé od svého vzniku v roce 1993 skončila v červených číslech. Vykázala ztrátu 275 milionů korun proti předchozímu zisku 91 milionů Kč. Skutečná provozní ztráta bez započítání pohledávky vůči státu za univerzální službu byla 1,075 miliardy Kč. Oznámila to dnes ČTK. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), pod jehož ministerstvo vnitra Česká pošta spadá, stát dlouhodobě málo platí za služby, které chce. Pošta to dotovala z rezerv, které došly, napsal Hamáček ČTK.

Volby, ilustrační fotografie

Jaká je rétorika politických stran před volbami do Evropského parlamentu?

Ekonomika

Rétorika politických stran před volbami do Evropského parlamentu je oproti loňskému roku, kdy se konaly komunální a senátní volby, umírněnější. Nejvěcněji komunikují Zelení, Piráti a STAN, ostatní politické strany za nimi následují s výrazným odstupem. Nejemotivněji komunikují, stejně jako loni, Svobodní, SPD, KSČM a ODS. Hnutí ANO dopadlo opticky dobře. Takové jsou závěry lingvistické analýzy Milana Petráka, datového analytika ze společnosti Bisnode.

Donald Trump při jednání s českým premiérem Andrejem Babišem v Oválné pracovně Bílého domu (7.3.2019).

Ekonomika

Trumpův tweet rozbouřil globální finanční trhy

Stačil jeden tweet, aby americký prezident Donald Trump opět rozbouřil relativně klidné globální finanční trhy. Namísto možných výnosů plynoucích z dlouho očekávané obchodní dohody mezi USA a Čínou, Donald Trump ohlásil zvýšení cel z deseti na 25 %. To se dotkne čínského dovozu v hodnotě 200 miliard dolarů, informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Poslanci schválili spuštění plně funkční e-neschopenky od ledna 2020

Ekonomika

Zcela zásadním způsobem se změní vyřizování pracovní neschopnosti. Poslanci na svém jednání v pátek 10. května 2019 schválili ve 3. čtení pozměňovací návrh sněmovního tisku 204 poslance Romana Sklenáka. Ten obsahuje úpravy e-Neschopenky dle dodatečných požadavků lékařů a zaměstnavatelů. Systém spustí ČSSZ od 1. 1. 2020 v kompletní a plně funkční podobě, namísto původně plánovaného spuštění ve dvou etapách. Elektronické zpracování přinese výrazné zjednodušení v předávání informací mezi nemocnými, lékaři a zaměstnavateli.

Ilustrační fotografie

České stavebnictví ožívá, roste i bytová výstavba

Ekonomika

Česká stavební produkce pokračuje v růstu, v březnu dle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostla meziročně o 11,6 procenta. Třetí měsíc letošního roku tak přispěl k tomu, že stavebnictví letos v prvním čtvrtletí přidalo v porovnání se stejným obdobím roku loňského 2,3 procenta. Daří se i bytové výstavbě, počet zahájených bytů v celé ČR letos v prvních třech měsících roku vzrostl o 25,6 procenta. Byty se však stále více začínají stavět mimo Prahu, tu předehnal nejen Středočeský kraj (1733 zahájených bytů), ale i Jihomoravský kraj (1515 zahájených bytů).

Vývoj ekonomiky

Ekonomika

Ekonomika zpomaluje. Nová pracovní místa už nepřibývají

V dubnu se podle očekávání znovu snížila nezaměstnanost (na 2,7 %) díky rozjezdu sezónních prací v zemědělství, stavebnictví a v některých službách. Počet dosažitelných nezaměstnaných se dostal dokonce pod hranici 190 tisíc, což je třetina ve srovnání se situací na českém trhu práce před pěti lety.

Úřad práce, ilustrační fotografie

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 2,7 procenta

Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 2,7 procenta z březnových tří procent. Bez práce bylo zhruba 210.000 lidí, nejméně od června roku 1997. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Ještě výrazněji se snížil podíl nezaměstnaných meziročně, protože loni v dubnu činil 3,2 procenta. Zároveň stoupl meziměsíčně i meziročně počet volných míst, kterých úřad evidoval ke konci dubna téměř 340.000.

Volkswagen

Volkswagen nabídne elektromobil za méně než 30 tisíc eur

Ekonomika

Automobilka Volkswagen nabídne v Německu plně elektrizované auto za méně než 30.000 eur (asi 771.000 Kč). Podle agentury DPA jej představí v září na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem, ale zájemci o tuto nejmenší verzi sériového modelu ID.3 se již nyní mohou registrovat.

Ilustrační fotografie

Pohonné hmoty v Česku zdražují. Za kolik natankujeme?

Ekonomika

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily v průměru o dalších 20 haléřů. Benzin Natural 95 motoristé nyní natankují za průměrných 33,16 koruny za litr, což je o 22 haléřů více než minulou středu. Průměrná cena nafty od té doby stoupla o 17 haléřů na 32,43 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků by růst cen pohonných hmot měl pokračovat i v příštím týdnu, v druhé polovině května se ale trend zastaví.

Zemní plyn

Ekonomika

Invaze energetických šmejdů nekončí

Ačkoli si lidé na nepříjemné podomní prodejce už dávají trochu větší pozor, nekalé obchodní praktiky v energetice pokračují. Takzvaní „energetičtí šmejdi“ mají nové triky a jejich aktivita by se mohla podle odborníků s rostoucími cenami energií zvyšovat. Podvodníci se nyní často vydávají za zprostředkovatele aukcí, hodně nekalých obchodních praktik se děje také po telefonu. Práva spotřebitelů proto posílí novela energetického zákona.

Ilustrační fotografie

Účet za nicnedělání v práci? Zaměstnanci za rok „proflákají“ rekordních 52 tisíc

Ekonomika

Zaměstnanci na počítačích a mobilech promrhají denně 65 minut. Elektronická zahálka jednoho zaměstnance tak stojí firmy měsíčně 4 318 Kč[1], což v celoročním úhrnu představuje 51 813 Kč. To je o 3 869 Kč více než loni, ale jenom kvůli růstu průměrné mzdy. Počet minut promrhaného času se totiž po deseti letech měření poprvé zastavil. Vyplývá to z analýzy zneužívání pracovního času, kterou již desátým rokem realizuje společnost truconneXion, a to na základě analýzy dvou set společností působících v ČR. Měření se zaměřuje na administrativní profese, tedy tam, kde je výpočetní technika každodenním pracovním nástrojem.

Ilustrační fotografie

Dohoda mezi USA a Čínou podpoří snížení geopolitických rizik

Ekonomika

Snížení Indexu geopolitických rizik odráží víru, že brzy dojde k uzavření obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Tento index představuje ukazatel aktuálního globálního napětí. Přestože nyní došlo k poklesu, stále zůstává na vysoké úrovni, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Volání do zahraničí už nebude zatíženo roamingovým paradoxem

Ekonomika

Od 15. května bude volání do zahraničí regulováno podle nových pravidel Evropské unie na maximální sazbu necelých 6 korun za minutu. Hlavní čeští operátoři jsou připraveni poskytnout svým zákazníkům pouze ceny u horní hranice poplatků, což se může při volání do ciziny výrazně prodražit. Na tuto situaci se rozhodnul reagovat virtuální operátor SAZKAmobil, který nabízí hovory do zahraničí v rámci Evropy až o čtvrtinu levněji než velká trojka.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Koupit akcie Uberu? Šlápněte na brzdu, nebo alespoň přibrzděte

Společnost Uber není třeba představovat. Alternativní taxislužba v posledních letech vnesla do stojatých vod tohoto podnikání doslova revoluci. Plamenné demonstrace taxikářů po celém světě neberou konce, ovšem pokrok nikdo nezastaví, natož „cech“ taxikářský a Uber vesele pokračuje ve svém byznysu. Tento měsíc vstoupí firma na americkou burzu, a to opět ve velkém stylu. Bude se jednat o největší primární veřejnou nabídku (tzv. IPO) od roku 2014, kdy na burzu vstoupil čínský internetový gigant Alibaba.

Ilustrační fotografie

Zbourají blížící se volby Evropu?

Ekonomika

I přes velké obavy mnoha lidí představují volby do Evropského parlamentu, které proběhnou za pár týdnů, jen nízké politické riziko. Objevuje se sice řada opozičních stran, avšak ty jen těžko získají parlamentní většinu. Evropské volby povedou podle nás k daleko rozdělenější Evropě a potvrdí, že spojenectví Francie a Německa je mrtvé, říká Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy