Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hledáte novou práci? Tohle do životopisu nikdy nepište

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zvládnutí základních uživatelských programů typu Word, Excel a PowerPoint je v současné době považováno za součást obecného vzdělání a znalost práce s počítačem je vyžadována u tří čtvrtin pracovních pozic od těch administrativních výše. Přesto, že většina uchazečů o práci ve svém životopisu deklaruje, že tyto dovednosti má, zkušenost z praxe je jiná. Nejvýraznější je tento nepoměr u Excelu: bohužel stále platí, že rozumnou uživatelskou úroveň prokáže na reálném zadání sotva pětina lidí.

„Znalost nových technologií je v současné době téměř zaručeným receptem na získání dobře placeného zaměstnání,“ říká k tomu Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. „Význam digitálních dovedností roste, mění se požadavky na znalosti zaměstnanců.“ Podle nedávné studie společnosti Oracle ve dvou třetinách nejlépe placených a nejrychleji rostoucích netechnologických oborů, jako jsou design či marketing, zaměstnavatelé požadují specificky zaměřené počítačové dovednosti.

Ale zpátky k základním počítačovým dovednostem, tedy například k Excelu, jehož nezvládnutí může jinak kvalitního kandidáta vyřadit z okruhu uchazečů o místo. V přijímacím řízení někdy dochází i k bizarním situacím, za všechny mluví například zkušenost Marie Thunové, marketingové manažerky Počítačové školy Gopas: „Přesto, že jsme firma, jejíž činností je vzdělávání v oblasti informačních technologií, o místo se u nás občas ucházejí lidé, kteří neovládají ani základní kancelářské programy, ačkoliv ve svých životopisech uvádějí znalosti na pokročilé úrovni. Tak například dost často se zejména u asistentských pozic stává, že při ověřování znalostí v Excelu namísto jednoduchých funkcí uchazeči data počítají ručně.  A případy, kdy namísto využití automatického vložení doslova ‚tvoří‘  graf tak, že barevně vybarvují jednotlivé buňky a do nich vpisují otrocky spočítané hodnoty, nejsou ojedinělé.“

A na jaké úkoly pro otestování znalostí Excelu můžete v přijímacím řízení narazit? Pro běžné administrativní nebo obchodnické pozice to může být například sumarizace dat za několik měsíců, jejich vyhodnocení a znázornění v grafech, schopnost zadat výpočet pomocí vzorců, nebo práce s kontingenčními tabulkami.

Témata:  počítače zaměstnanci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.