Na solární elektrárnu nově dostanete až 155 000 korun

Až 155 000 korun mohou nyní lidé získat na instalaci solární elektrárny na střechu svého domu. Dotační program Nová zelená úsporám nově podporuje i větší solární elektrárny a o příspěvek mohou požádat také domácnosti, které se chystají stávající solární elektrárnu rozšiřovat. S vyřízením dotací pomáhají dodavatelé energií.

Ilustrační fotografie
reklama

Dotační program Nová zelená úsporám podporuje vedle zateplování domů také instalaci solárních panelů na střechách rodinných domů. Od září loňského roku mohou lidé získat příspěvek na větší fotovoltaické elektrárny s výkonem přes 4 MWh a akumulací do baterie, které zabezpečí dostatek energie i v domech s vyšší spotřebou. „Novinka je cílená především na majitele vícegeneračních domů nebo na domácnosti, kde často běží elektrospotřebiče nebo se nabíjí elektromobil,“ říká Jana Poncarová z projektu EnergetickáPoradna.cz.

Elektřinu z fotovoltaických panelů lze v domácnosti zužitkovat běžným způsobem na provoz klasických elektrospotřebičů. „Vyrobenou energií je možné ohřívat vodu v bojleru, pohánět s ní bazénovou technologii, klimatizace, rekuperaci, ledničku či mrazák nebo ji spotřebovat na praní, mytí nádobí a další běžné úkony. Přebytky lze akumulovat a využívat je například večer, kdy už slunce nesvítí,“ dodává Michal Meškán ze společnosti E.ON.

Rozhodující je účinnost elektrárny

Na fotovoltaickou elektrárnu mohou domácnosti od státu získat dotaci až 155 tisíc korun. Podle odborníků je průměrná návratnost investovaných prostředků mezi 12 a 15 lety. Aby lidé na dotaci dosáhli, musejí mít solární panely dostatečnou účinnost a je třeba splnit i další parametry. „Minimální pokrytí potřeby tepla na přípravu teplé vody má být 50 % a minimální měrný objem akumulačního zásobníku tepla je 80 litrů. U fotovoltaických systémů je vyžadována minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby domácnosti 70 % z celkově vyrobené elektřiny,“ vysvětluje Jiří Beranovský ze společnost EkoWATT.

O dotaci mohou nově požádat i lidé, kteří si už dříve solární panely na střechu rodinného domu instalovali a nyní uvažují o dalším využití elektrárny. „Například solární termický systém, který používají pro přípravu teplé vody, mohou rozšířit a využívat i pro vytápění domu. Dotace podpoří také navýšení využitelného zisku fotovoltaického systému,“ dodává Jana Poncarová. Pro přiznání dotací musí být celkově využitelný zisk ze systému v budově o 20 % vyšší oproti předchozímu stavu.

Fotovoltaika pokryje až 80 % spotřeby

S vyřízením dotace na solární panely domácnostem pomáhají dodavatelé energií. Výjimkou nejsou projekty zpracovávané na klíč, takže se zájemci nemusejí o nic starat. Takovou pomoc poskytuje například společnost E.ON. „Domácnostem připravíme projekt, vypočítáme návratnost investice, vyřídíme dotační podporu. Solární elektrárna zejména v letních měsících výrazně snižuje náklady na energie, a to lidé na účtech poznají už po prvním vyúčtování,“ konstatuje Michal Meškán.

Například domácnost, jež využívá dva bojlery, domácí saunu, lednici, dva mrazáky, dvě televize a další běžné spotřebiče, si na střechu rodinného domu nechala instalovat fotovoltaickou elektrárnu s instalovaným výkonem 5,5 kW. Ta v letních měsících pokrývá v průměru kolem 86 % spotřeby vlastní elektřinou.

O výsledných úsporách a rychlosti návratnosti investice rozhoduje kvalita projektu i samotné instalace solární elektrárny. „Doporučujeme věnovat dostatek času výběru firmy na zpracování posudku i na vlastní realizaci, aby případně získanou dotaci nebylo nutné vracet. Důležité jsou kvalitní komponenty, vhodný návrh systému, dostatečné záruky i pozáruční servis,“ doporučuje Jiří Beranovský.

Žádosti až do roku 2021

Dotační program Nová zelená úsporám běží od roku 2015 v takzvané kontinuální výzvě. To znamená, že lidé mohou žádosti o dotace podávat průběžně až do konce roku 2021, respektive do vyčerpání finančních prostředků. Program je financovaný z prodeje emisních povolenek a právě výnosy z prodeje rozhodují o tom, kolik peněz bude pro žadatele připraveno.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky