Domácnosti srší optimismem, podnikatelé už méně

Konjunkturální průzkum ČSÚ ukázal na mírně nižší důvěru podnikatelů, zato potvrdil stoupající náladu spotřebitelů. Tento výsledek plně odpovídá současné ekonomické situaci.

Ilustrační fotografie
reklama

Průmyslníci si totiž ze všeho nejvíce stěžují na nedostatek pracovní síly, zatímco domácnosti nemají strach o to, že by jejich členové ztratili zaměstnání. U průmyslu navíc hraje svou roli i mírné zhoršení výhledu zahraniční poptávky. Tempo výroby by se tedy mělo mírně snížit, nicméně podnikatelé v průmyslu se budou stále snažit hledat novou pracovní sílu. Rekordní důvěra domácností je také podpořena menšími obavami o budoucí celkovou hospodářskou situaci. S tím mírně kontrastuje jejich úmysl více spořit.

Specifická je situace ve stavebnictví. To i nadále trpí zejména nižším objemem zakázek a ani krátkodobý výhled není úplně příznivý. Nicméně v horizontu přibližně půl roku by se podmínky měly začít zlepšovat, což pravděpodobně odráží očekávání ohledně zvýšeného čerpání evropských dotací v letošním roce.

Celkově očekáváme, že letos ekonomika přidá 3,6 %, když růst bude rozložen zejména mezi investice a spotřebu. Bude pokračovat pozvolný nárůst cenové hladiny, který ale bude více než kompenzován silným růstem mezd. Informoval Viktor Zeisel, Komerční banka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky