Ekonomika

Ilustrační fotografie

Sněmovna schválila rozšíření EET na řemeslníky, lékaře a další obory

Ekonomika

Elektronická evidence tržeb se zřejmě rozšíří i na další obory, které pod ni dosud nespadaly, například na řemeslníky nebo lékaře. Někteří menší podnikatelé budou mít možnost evidovat tržby bez připojení k internetu. Současně s tím se některé služby nebo vodné a stočné přesunou do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty.

Zlato, ilustrační fotografie

Ekonomika

Vyplatí se dát peníze do zlata?

Již po tisíce let figuruje zlato jako univerzální prostředek směny a uchovatel hodnoty. Díky svým unikátním vlastnostem je mezi investory i širokou veřejností oblíbené dodnes. Vzhledem k vysoké odolnosti proti korozi a dobré vodivosti se zlato využívá v elektronice, nicméně hlavní zdroj poptávky tvoří šperkařský průmysl a investoři nakupující zlaté cihly či mince. říká Josef Navrátil ze společnosti Comsense analytics.

Ilustrační fotografie

Cizinky táhnou byznys s neplodností. Česko má mírné podmínky

Ekonomika

Za každoročním nárůstem počtu cyklů umělého oplodnění v Česku je především zájem cizinců. U českých párů je jejich počet od roku 2010 stabilní, roste jen mírně. Novinářům to dnes u příležitosti Národního dne neplodnosti řekl vedoucí lékař skupiny klinik Pronatal Tonko Mardešić. V Česku je kolem 45 center asistované reprodukce. V roce 2016, z nějž jsou poslední data Ústavu zdravotnických informací a statistiky, bylo provedeno přes 41.000 cyklů s cílem otěhotnět.

Tesco

Tesco nově přijímá stravenky na všech prodejnách

Ekonomika

Stravenky jsou v České republice velmi oblíbeným a rozšířeným zaměstnaneckým benefitem. Od června 2019 mohou nově zákazníci obchodů Tesco využít stravenky společností Sodexo, Endered, Gusto, Benefit Plus, Up ve všech obchodech Tesco. Na jeden nákup mohou uplatnit až pět kusů papírových stravenek o maximální hodnotě 500 korun. Elektronické stravenky mohou také využít na všech samoobslužných pokladnách, čímž výrazně urychlí svůj nákup.

Ilustrační fotografie

Pozor při online nákupu vstupenek na festivaly

Ekonomika

Se začátkem festivalové sezóny varujeme spotřebitele, aby se vyhnuli nákupu vstupenek od pochybných online portálů, které přeprodávají vstupenky. Kampaň na rozšíření povědomí spotřebitelů o rizicích spojených s nákupem vstupenek od přeprodejců zahajujeme ve spolupráci s dalšími devíti spotřebitelskými organizacemi z Evropské unie.

Indie

Indie se po Trumpově celním šoku bojí ztráty pracovních míst

Ekonomika

Pokud jste si nedávno koupili luxusní koženou kabelku v Miláně nebo na Manhattanu, je pravděpodobné, že byla vyrobena v třípodlažní budově firmy na předměstí Dillí, kterou vlastní Sandžaj Líkha. Rodinný podnik, jenž na trhu působí 33 let, se spolu s dalšími indickými výrobci teď stává nejnovější obětí snah vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa změnit mezinárodní obchodní vztahy. Napsal to zpravodajský server BBC.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Sněmovna o rozšíření EET na další obory opět nerozhodla

Sněmovna dnes o rozšíření elektronické evidence tržeb na další obory podnikání opět nerozhodla. Schvalování návrhu pro dnešní den skončilo potom, co koaliční sociální demokraté oznámili, že podpoří vynětí některých sociálních služeb z EET, jak to navrhla v pozměňovacích návrzích opoziční ODS.

práce v kanceláři

Počet bankrotů firem byl v květnu výrazně vyšší

Ekonomika

V Česku bylo letos v květnu vyhlášeno 88 bankrotů obchodních společností, tedy o 35 více než v dubnu a zároveň nejvíce od listopadu 2016. Bankrotů podnikatelů v květnu proti předchozímu měsíci přibylo 159 na 551 a jejich počet tak byl nejvyšší od května 2018. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Ilustrační fotografie

Lidé se nebojí utrácet. Maloobchodu se v dubnu dařilo

Ekonomika

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v Česku v dubnu zrychlily růst na 6,9 procenta z březnových 4,8 procenta. Významný vliv na meziroční srovnání měly Velikonoce, které letos připadly na duben, zatímco loni byly už v březnu. Stejně jako v předchozích měsících se i v dubnu nejvíce zvýšily tržby internetových obchodů a zásilkových služeb. Lidé také více nakupovali potraviny či počítače a telefony. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ilustrační fotografie

Italský módní dům Versace otevře desítky nových obchodů

Ekonomika

Italský módní dům Versace otevře v příštích letech desítky nových obchodů ročně, zatímco své současné prodejny zrenovuje. Cílem tohoto kroku je zdvojnásobit roční tržby zhruba na dvě miliardy USD (45,6 miliardy Kč). Uvedla to firma Capri Holdings, která loni módní značku Versace koupila.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Šokující plýtvání. Francie zakáže ničení neprodaného zboží

Ve Francii bude do dvou až čtyř let zakázáno ničení nového neprodaného zboží, jako je oblečení, hygienické potřeby, kosmetika a elektronika. Oznámil to premiér Édouard Philippe. Francie bude podle něj první zemí na světě, která tomuto ukázkovému příkladu plýtvání učiní přítrž.

Ilustrační fotografie

Příjmy z hazardu: Nad 100 tisíc chce stát danit čisté výhry

Ekonomika

U příjmů z hazardních her nad 100.000 korun chce ministerstvo financí danit 15 procenty čistou výhru. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík. Reagoval na dopolední prohlášení Institutu pro regulaci hazardních her, že základem daně bude hrubá výhra a výherce bude muset v určitých případech platit státu více, než ve skutečnosti získal. Vláda podle něj o tomto kroku rozhodla v souladu s legislativními pravidly.

Ilustrační fotografie

Havlíček: Nová hospodářská strategie povede stát do roku 2030

Ekonomika

Nová hospodářská strategie České republiky by podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) měla nasměrovat stát k finální produkci s vyšší přidanou hodnotou. Vláda začala po 20 letech připravovat hospodářskou politiku státu, která by ho měla vést až do roku 2030, řekl dnes Havlíček na Setkání lídrů průmyslu a exportu v pražské Betlémské kapli. Zástupcům byznysu ji představil poprvé. Jedním z jejích základů bude inovační strategie, která má z Česka vytvořit lídra v umělé inteligenci a inovacích.

Jana Maláčová

Kraje by měly peníze na sociální služby dostat 5. srpna, uvedla Maláčová

Ekonomika

Kraje by mohly dostat peníze na dofinancování sociálních služeb 5. srpna, když patřičný návrh schválí vláda 10., nejpozději 17. června. O harmonogramu bude dnes poslance na jejich žádost z minulého týdne informovat ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Krajům na péči schází dvě miliardy korun. O tom, kolik přesně jim stát pošle, bude ještě Maláčová jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a šéfkou Asociace krajů Janou Mračkovou Vildumetzovou (ANO).

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Obchodní válka mezi Čínou a USA se vyhrocuje

Čínské ministerstvo zahraničí varovalo podniky působící ve Spojených státech, že mohou čelit pronásledování ze strany amerických úřadů. Peking rovněž vyzval čínské turisty k opatrnosti při návštěvě USA a poukázal na potenciální hrozby, například loupeže či střelecké útoky. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AFP s odvoláním na čínská státní média.

Ilustrační fotografie

Vzdělání a podnikání: Dosahují nositelé titulů lepších výsledků?

Ekonomika

Firmy, jejichž jednatelé jsou nositeli akademického titulu, dosahují lepších výsledků než firmy jednatelů bez vysokoškolského vzdělání. Na druhou stranu nositelé manažerských titulů, jako jsou MBA, LLM či MSc, ve svém podnikání obvykle výrazných úspěchů nedosahují. To je výsledek analýzy, kterou poradenská společnost Bisnode provedla na vzorku 130 000 společností s ručením omezeným, u nichž jsou známa finanční data za rok 2017.

Ilustrační fotografie

Průměrná mzda v Česku opět stoupla

Ekonomika

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 32.466 korun. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla mzda o 4,6 procenta. Průměrná mzda v Česku se nepřetržitě zvyšuje od začátku roku 2014.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:59

Předpověď počasí na noc a čtvrtek 25. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu se středem nad Severním mořem, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy