Ekonomika

Vývoj ekonomiky

Trumpův ústupek dodal trhům sebevědomí

Ekonomika

Zasedání zemí G20 v japonské Ósace přineslo očekávaný výsledek: jednání mezi americkým prezidentem Trumpem a čínským prezidentem Si Ťin-Pchingem vedlo k ohlášení dalšího kola obchodních rozhovorů a odkladu nových cel na neurčito.

Ilustrační fotografie

Historie dluhopisů: Kde se tyto cenné papíry vzaly?

Ekonomika

Trh s firemními dluhopisy se v posledních měsících, díky krachu řady emitentů, otřásá v základech. Kde se ale tyto cenné papíry vzaly, kam až sahá jejich historie a proč jsou rizikové dluhopisy tak populární?

Ilustrační fotografie

Boom soukromých školek a škol už skončil

Ekonomika

Provozování soukromých škol a školek naráží na svůj strop. I když se jejich počet za posledních devět let zvýšil o 175 % a v soukromém školství aktuálně podniká historicky nejvíc subjektů, nová zařízení v posledních třech letech přibývají již jen velmi pomalu.

Ilustrační fotografie

Důvěra v českou ekonomiku dál ztrácí. Níže byla naposledy v říjnu 2015

Ekonomika

Důvěra v českou ekonomiku dál ztrácí. Po květnovém propadu na nejnižší úroveň za téměř tři roky klesl indikátor důvěry v červnu o 0,5 bodu na 95,2. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Níže byl naposledy v říjnu 2015, kdy důvěra činila 95,1 bodu. Letos v červnu meziměsíčně klesla mezi podnikateli, u spotřebitelů se nezměnila. Meziročně se důvěra v hospodářství snížila mezi podnikateli i spotřebiteli.

Donald Trump

Trump si našel svůj nový terč

Ekonomika

Neukojená chuť prezidenta Donalda Trumpa po nových „nepřátelích" našla svůj nový cíl. Po obchodní válce s Čínou, Evropskou unií, zpravodajskými médii a přistěhovalci, se stal terčem jeho nenávisti devizový trh, tedy forex. Výsledkem tohoto souboje může být slabší dolar a výnosy amerických dluhopisů posouvající se směrem k nule, informuje Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Prodáváte pozemek? Vyhněte se spekulantům, přijít můžete až o statisíce

Ekonomika

Ceny zemědělských pozemků za posledních deset let vzrostly téměř trojnásobně, hektar kvalitní půdy stojí i 350 000 korun. Vysoká cena láká spekulanty, kteří se snaží půdu získat výrazně pod její tržní hodnotou. Ačkoliv se nejedná o férový přístup, takové jednání nenaplňuje podstatu podvodu, a je proto třeba být při prodeji půdy obezřetný. V nejhorším případě totiž může prodávající prodělat i stovky tisíc korun. Pomoci s orientací v cenách půdy mohou úředníci i chytré aplikace.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Pohonné hmoty opět zlevnily + PŘEHLED

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dál zlevnily. Cena benzinu klesla od minulé středy o 27 haléřů na 33,28 koruny za litr a nafta zlevnila v průměru o 18 haléřů na 32,35 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva přitom v Česku od poloviny února zdražovala, výraznější růst cen se zastavil na začátku června.

Ministerstvo financí

Prodej státních dluhopisů pro občany bude pokračovat

Ekonomika

Ministerstvo financí bude pokračovat v prodeji státních dluhopisů určených fyzickým osobám. Další upisovací období pro nákup dluhopisů úřad zahájí 1. července, prodej dluhopisů s názvem Dluhopis Republiky bude pokračovat i poté.

Ilustrační fotografie

Fed zatím nechal úroky beze změn, naznačil však jejich snížení

Ekonomika

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) dnes podle očekávání nechal základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 2,25 až 2,50 procenta. V prohlášení zveřejněném na závěr dvoudenního zasedání však naznačil její případné snížení. Reaguje tak na zvýšenou ekonomickou nejistotu a na očekávaný pokles inflace. Většina analytiků sdělení interpretuje tak, že Fed ke snížení základní sazby sáhne ještě v letošním roce.

RegioJet

Ekonomika

RegioJet poprvé prodal dluhopisy za 921 milionů

Soukromý dopravce RegioJet prodal emisi svých zajištěných dluhopisů ve výši 921 milionů korun se splatností pět let. Pro RegioJet jde o první vstup na kapitálový trh a první emisi dluhopisů.Jedná se o šestiměsíční pohyblivý kupon s výnosem čtyři procenta nad sazbou PRIBOR, kterou zveřejňuje Česká národní banka. Získané peníze dopravce použije na nákup vlaků pro další rozvoj železniční dopravy a část použije na refinancování současných bankovních úvěrů, což znamená zlevnění financování, uvedl v tiskové zprávě mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Hyundai

Nošovická automobilka Hyundai loni dosáhla zisku 7,22 miliardy

Ekonomika

Nošovická automobilka Hyundai loni vytvořila zisk 7,22 miliardy korun, o 531 milionů, tedy 7,9 procenta, vyšší než v roce 2017. Tržby jí klesly o 7,4 miliardy na 129,26 miliardy korun, což představuje pokles o 5,4 procenta. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné na serveru www.justice.cz.

Ilustrační fotografie

Ženy v novodobé revoluci: Budoucnost práce v době 4.0

Ekonomika

V pátek 14. června 2019 proběhla na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně mezinárodní konference Ženy v době 4.0. Konference se věnovala měnící se roli žen v pracovním světě ve střední a východní Evropě v souvislosti se zrychlujícím se technologickým vývojem.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Globální využití eura loni vzrostlo, dominantní zůstal dolar

Použití eura jako mezinárodní měny loni po předchozím poklesu vzrostlo. Euru nahrává odklon od dolaru kvůli dopadům americké zahraniční politiky a kvůli dřívějším obavám z růstu úrokových sazeb v USA. Dolar však zůstává naprosto dominantní mezinárodní měnou v obchodě, úvěrování a pro účely tvorby devizových rezerv. Vyplývá to z dnešní zprávy Evropské centrální banky (ECB).

Ilustrační fotografie

Navzdory EET: Češi milují gastrobyznys. Ročně přibývají stovky nových restaurací

Ekonomika

Provozování restaurací je v České republice stále v kurzu. Potvrzuje to nejnovější analýza poradenské společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách. Podle ní se počet restaurací za posledních devět let zdvojnásobil. A to přesto, že byla v roce 2016 zavedena elektronická evidence tržeb a podnikání v oblasti restauračních služeb je dlouhodobě vystaveno nedostatku kvalifikované pracovní síly a vysoké konkurenci.

ilustrační fotografie

Alibaba požádala o vstup na hongkongskou burzu

Ekonomika

Čínský internetový obchod Alibaba Group Holding tajně požádal o vstup na akciovou burzu v Hongkongu. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. Nabídka by mohla být největším vstupem na burzu v Hongkongu od roku 2010. Alibaba v roce 2014 uskutečnila rekordní nabídku akcií v New Yorku.

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy