Co v roce 2018 čeká světové finanční trhy?

Od čínského rozvoje elektrifikace k možné recesi ve Spojených státech a ironii kryptoměn - hlavní ekonom a investiční ředitel Saxo Bank Steen Jakobsen nabízí první náhled na to, co v roce 2018 čeká světové finanční trhy a jak bude vypadat růst na Středním Východě.

Ilustrační fotografie
reklama

Čína jako motor největších inovací, jaké svět zažil

Steen Jakobsen hovoří o rostoucím vlivu Číny, o jejím postavení na globálním hřišti, ale i o tom, jaký vliv to vše má na ceny a komodity vůči americkému dolaru: „Vzhledem k tomu, že Čína ovládá 50 % světového ekonomického růstu a úvěrů, je nejdůležitějším trhem světa, pokud jde o úvěrové impulsy a vytváření trendů.“ Jakobsen předpovídá, že Čína bude hlavním motorem vůbec největších inovací, jaké svět dosud zažil – především v oblasti elektrifikace a elektromobility. Vzhledem k tomu, že hlavním problémem Číny je znečištění ovzduší, představují elektromobily zásadní součást ambiciózního čínského plánu na postavení světového leadera a posun směrem k elektrifikaci získal na síle – do roku 2020 plánuje společnost Volvo elektrifikovat celou svou nabídkovou řadu a přední čínský výrobce automobilů BYD předpokládá, že do roku 2030 budou elektrifikovaná všechna auta.

Google, Amazon a Apple fungují v podstatě v monopolu

Jakobsen dále připomíná téměř monopolní situaci v technologickém sektoru, což je něco, čeho by bylo dobré si v roce 2018 všímat: „Přední technologické společnosti, jako jsou Google, Amazon a Apple, fungují v podstatě v monopolu a nemají téměř žádnou konkurenci, což vysvětluje jejich obrovské zisky. Ty jsou způsobeny nedostatečnou regulací trhu, což velkým hráčům umožňuje udržovat monopolní cenovou strukturu vůči zákazníkům. To má negativní ekonomické dopady na budoucí produktivitu, investice a výzkum a vývoj.“

Rusko a Čína vydají své vlastní kryptoměny, bitcoin se dočká první regulace

O regulaci se zmiňuje i ve spojitosti s kryptoměnami a bitcoiny, které se podle Jakobsena v roce 2018 dočkají první regulace ze strany vlád. „Bitcoin má představovat kryptoměnu decentralizovanou, protivládní a zaměřenou proti establishmentu, ale všichni účastníci jsou na internetu, který je nejregulovanějším místem na světě. Brzy nastane situace, kdy tuto protivládní měnu budou vlády regulovat. Rusko a Čína budou navíc pravděpodobně první země, které vydají své vlastní kryptoměny, což je svým způsobem značně ironické.“ Podle Jakobsena je těžké předpovědět budoucnost bitcoinového trhu, protože i když je nyní krypto-měna velmi populární, obchoduje se v podstatě jednosměrně. Jakmile se bitcoin a ostatní kryptoměny objeví na velkých burzách futures, trh se změní na dvousměrný a krátké pozice se budou pohybovat snadněji.

Americké dluhopisy zvítězí nebo padnou

Jakobsen dále předpokládá, že rok 2018 bude rokem, kdy americké dluhopisy „zvítězí nebo padnou“. „Buď se objeví nulová, nebo 3% úroková sazba – pokud dokážeme přerušit 30letý klesající trend, bude to znamenat jednu z největších změn trendu v mém životě a povede to k 80% pravděpodobnosti americké recese v roce 2018.“ Jakobsen neočekává, že by tento trend s možnou nulovou úrokovou sazbou vydržel až do roku 2019.

Střední Východ doplatí na geopolitická rizika a slabý sektor malých a středních podniků

Na Středním Východě vedly události, jako byly loňské vydání saudských dluhopisů a hlubší likvidita kapitálových trhů, k pozitivním výsledkům. Jakobsen však předpovídá, že v roce 2018 můžeme očekávat jiný vývoj: „Geopolitická rizika v regionu letos způsobila, že zahraniční investoři postupovali s větší opatrností a většina z nich si dala pauzu.“ To bude mít negativní dopad na růst v zemích Rady pro spolupráci arabských států (GCC). Jakobsen předpokládá, že v roce 2018 dosáhne hodnoty 1,0 %. Ve své předpovědi se Jakobsen v neposlední řadě zaměřuje na malé a střední podniky: „Pokud má tento sektor podpořit ekonomiku, musí se stát větší součástí zemí GCC a jejich ekonomik. Nejsilnější ekonomiky světa mají silný sektor malých a středních podniků. Jsou důležité pro tvorbu dlouhodobého růstu, protože podporují rozšiřování úvěrů a produktivity do širšího a flexibilnějšího soukromého sektoru.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky