Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půjčka MMF? Češi protestují. Nevěří v budoucnost EU

Půjčka MMF? Češi protestují. Nevěří v budoucnost EU

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Většina Čechů stojí převážně na straně odpůrců půjčky zadluženým státům eurozóny, tento negativní postoj většiny domácí populace pramení i z většinového přesvědčení, že dojde k rozpadu eurozóny a tedy i návratu k původním měnám. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sanep zveřejněného ve středu.

Podle mínění většiny respondentů (57,1 %) by Česká republika neměla poskytnout Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) půjčku ve výši 90 miliard korun, které by byly použity na záchranu eurozóny, potažmo jednotné evropské měny eura. V případě České republiky se počítá s tím, že prostředky by byly poskytnuty z devizových rezerv České národní banky (ČNB).

S názorem premiéra Petra Nečase (ODS), který v souvislosti s poskytnutím 90miliardové půjčky prohlásil, že "V tuto chvíli, kdy existuje pouze bílý papír, kdy dokonce i ten název smlouvy se může měnit, tak dávat silná prohlášení, že se pod tento bílý papír máme podepsat, považuji za velmi zkratkovité politické jednání“, souhlasí v souhrnu téměř dvě třetiny respondentů (64,5 %). Opačný postoj pak celkově sdílí 23,2 % dotázaných.

S míněním stávajícího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který na rozdíl od premiéra Petra Nečase půjčku Mezinárodnímu fondu podporuje, v souhrnu nesouhlasí většina čítající 46,1 % respondentů. Ministr financí Miroslav Kalousek se pak domnívá, že eurozóna se bez českých peněz nepochybně obejde. Otázkou podle něj je však to, zda by se ČR obešla bez eurozóny. V tomto kontextu prohlásil, že "Jde o zahraničně politickou odpověď České republiky na otázku: Jste na palubě, nebo nejste?". S Miroslavem Kalouskem naopak celkově souhlasí 39,8 %.

Témata:  krize MMF

Aktuálně se děje

14. května 2024 19:38

13. května 2024 11:25

13. května 2024 6:06

Rozkrýváme změny v Rusku: Putin jmenoval ekonoma Bělousova ministrem obrany

Putin pověřil Sergeje Šojgua, aby řídil bezpečnostní radu, a jmenoval ekonoma, aby se postaral o ministerstvo obrany.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

Joe Biden

Komentář

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa.