Uzavření obchodů o svátcích je ku prospěchu. Mělo by se rozšířit i na běžné neděle

I o letošních Vánocích budou všechny větší obchody zavřené téměř celé tři dny po sobě. Ačkoliv je tato regulace ze strany státu ku prospěchu, její realizace měla být důslednější, řekl Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.

Supermarkety, ilustrační fotografie
reklama

Optimálním řešením by bylo uzavření prodejen všech velikostí, a to nejen na některé, ale na všechny svátky v roce. Obchody by kromě toho měly mít zavřeno také v neděli, jako je tomu v západních zemích. Zaměstnanci by tak měli více času na svoji rodinu či koníčky.

Když v loňském roce vešel v platnost zákon o uzavření obchodů nad 200 metrů čtverečních o vybraných svátcích, jednalo se o krok správným směrem. Jeho pravidla by však měla být nastavena ještě lépe. Zákon především neměří všem stejným metrem, uzavřeny by tedy neměly být pouze některé obchody, ale všechny.

Nerovnost lze spatřovat také ve skutečnosti, že se uzavření obchodů týká pouze některých svátků. Zatímco v blížícím se období Vánoc zůstanou prodejny zavřené, o svátcích na začátku července se tak neděje. Stát se dlouhodobě snaží zasahovat do otevírací doby obchodů co nejméně, prodejny toho tak využívají a v drtivé většině se snaží mít otevřeno ve všechny dny, kdy jim to zákon nezakazuje. Tedy i v neděli. V západních zemích, jmenovitě v sousedním Německu, Rakousku či v Nizozemsku, přitom bývají obchody v neděli zavřené.

Nerentabilita nedělního provozu

Právě otevření i v neděli je především pro obchody na českých vesnicích do 1000 obyvatel značně nerentabilní. Někteří lidé jedou o volných dnech na nákupy do supermarketů, někteří zůstávají doma s rodinou. Do malých vesnických prodejen tak v těchto dnech téměř nikdo nechodí. Pokud by tedy zákon platil pro všechny prodejny, mohly by se také prodavači a prodavačky z těchto prodejen věnovat své rodině či koníčkům. Většina ostatních podniků by byla o svátcích či v neděli zavřená, nebyl by tedy důvod, proč by měli jít do práce. Trpí tím rodina a spolu s ní i celá společnost.

Nelze ani souhlasit s názorem odborů, že prodavačky chodí do práce v neděli či o svátcích rády kvůli příplatkům. Pokud budou jejich mzdy dost vysoké, nebudou to potřebovat. Úzce to souvisí s hustotou prodejní plochy řetězců na jednoho obyvatele, která je v naší republice rekordní. Pokud bude menší hustota prodejen, zbylé budou výkonnější a budou si moci dovolit vyšší platy. I zde by proto měla nastoupit vyšší regulace ze strany státu.

Ačkoliv je omezení otevírací doby obchodů o svátcích správným krokem, provedení zákona mělo být lepší. Aby byl srozumitelný, logický a platný pro všechny, bez výjimek. V ideálním případě by se tedy měl dotknout všech prodejen bez ohledu na velikost, všech svátků a všech běžných dní, kdy je většina podniků také zavřená – tedy neděl. Zkrátka a dobře, když regulace, tak buď komplexní, nebo raději žádná. Jakékoliv částečné řešení (otevírací doba, EET, zákaz kouření) je špatné, vždy totiž bude pro někoho diskriminační, řekl Roman Mazák.

Témata: vánoce | obchody | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky