V Černý pátek buďte ostražití. Jak se nestát obětí počítačových zločinců?

Dnes oficiálně začíná Černý pátek následovaný Kybernetickým pondělím. Vzhledem k tomu, že riziko phishingu během těchto dvou slevových akcí významně roste, přináší společnost Sophos několik důležitých rad a tipů, jak se nestát obětí počítačových zločinců.

Ilustrační fotografie
reklama

1. Vypadá nabídka na internetu nebo v elektronické poště příliš lákavě na to, aby to byla pravda? Pak jste pravděpodobně ve velkém nebezpečí. Nejlepší bude se takovou nabídkou nezabývat a zprávu ihned smazat. Je všeobecně známé, že ačkoli se můžete během Černého pátku setkat s opravdu skvělými příležitostmi, většinu produktů lze během roku pořídit za stejnou cenu nebo dokonce ještě levněji. A tedy šance, že půjde o obchod snů, je velmi malá. Nejlepší způsob, jak si pravost takové nabídky ověřit, je podívat se přímo na stránky prodejce a cenu zkontrolovat – a vyvarovat se kliknutí na odkaz v e-mailu, který může způsobit napadení počítače.

2. Nebojte se podívat na nabídky přímo v telefonu, ale dávejte si pozor, k jaké bezdrátové síti jste během on-line nakupovaní připojeni. Údaje o své kreditní kartě zadávejte pouze tehdy, pokud jste na bezpečné síti, které důvěřujete. A nezapomeňte, že nejlepší způsob pro ochranu vašich peněz je používat PayPal nebo kreditní kartu. Při nákupu dárků na internetu se vyhněte použití debetní platební karty.

3. Mějte se na pozoru před typosquattingem, tedy před hrozbou postavenou na překlepech v internetových adresách. Oblíbenou lstí kybernetických zločinců je zaměřit se na populární on-line značku a změnit v jejím názvu několik málo znaků. Důvod je prostý – chtějí zvýšit šanci, že kliknete na odkaz a poskytnete jim své citlivé údaje. Vždy pečlivě kontrolujte jednotlivá písmena a buďte opatrní, abyste nepodlehli chytrým nástrahám jako byl třeba slavný útok Tvvitter.

4. Volte různorodá a dostatečně dlouhá a složitá hesla. Pro jednotlivé účty používejte různá hesla, která lze navíc jen velmi obtížně odhadnout nebo odvodit. Ideální heslo se skládá z kombinace malých a velkých písmen, číslic a symbolů. Nejlepší tipy pro opravdu silná hesla schopná odolat hackerským útokům najdete na zpravodajském portálu Naked Security.

5. Zvažujete, že na odkaz kliknete? Tak se nejprve dobře podívejte na samotnou URL adresu. Ke zobrazení celé adresy by mělo v případě prohlížeče v počítači stačit najet nad odkaz kurzorem myši nebo na telefonu podržet odkaz stisknutý. Poté se na adresu pečlivě podívejte a zeptejte se sami sebe, zda vypadá věrohodně. Uvědomte si také, že zobrazení ikony visacího zámku nebo použití protokolu HTTPS o bezpečnosti dané stránky neříká vůbec nic. V případě jakýchkoli pochybností na odkaz raději neklikejte.

Je už příliš pozdě a udělali jste něco špatně? „Máte-li podezření, že jste se stali obětí phishingového útoku, ihned si změňte heslo k dané službě. A udělejte to pokaždé, když se do takové situace dostanete. Určitě se vyplatí okamžitě kontaktovat vaši banku a pokusit se zjistit, zda nedošlo v souvislosti s vaším účtem k nějakému podvodu,“ radí Patrick Müller, Channel Account Executive pro Českou republiku a Slovensko ve společnosti Sophos.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky