Ekonomika

Ilustrační fotografie

Evropa se připravuje na invazi elektromobilů

Ekonomika

Zatímco automobilky s velkou slávou představují na mezinárodních autosalonech nová hybridní nebo čistě elektrická auta, energetické společnosti a provozovatelé elektrických sítí se intenzivně připravují na dobu, kdy těchto strojů budou na silnicích ne stovky tisíc, jako dnes, ale stovky milionů.

Ilustrační fotografie

Česku chybí lidé. Mladí utíkají za prací do zahraničí

Ekonomika

Téměř polovina mladých lidí se stěhuje do zahraničí za kariérním růstem. To odhaluje nejnovější průzkum HSBC Expat Explorer. Mladí lidé, kteří se přestěhují za prací do jiné země, také zažívají v průměru více než třetinový nárůst mzdy.

Ilustrační fotografie

Čeští zemědělci letos sklidí víc obilí

Ekonomika

Podle prvních odhadů má být letos sklizeno 7 019 tisíc tun obilí, o 8,5 % více než v roce 2018. Důvodem je jak vyšší hektarový výnos (+6,8 %), tak větší osevní plocha (+1,8 %). Naopak odhadovaná sklizeň řepky 1 239 tisíc tun je o 12,2 % nižší.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Většina studentů opouští své profesní zaměření. Jdou za penězi!

Tři roky po ukončení středoškolského studia opouští své profesní zaměření dvě třetiny absolventů. Téměř 65 procent z nich na základě lepší nabídky práce v jiném oboru. Jaké ambice a sny mají dnešní teenageři a dokáží současní maturanti využít svých možností?

Vývoj ekonomiky

Ekonomika

Trumpův ústupek dodal trhům sebevědomí

Zasedání zemí G20 v japonské Ósace přineslo očekávaný výsledek: jednání mezi americkým prezidentem Trumpem a čínským prezidentem Si Ťin-Pchingem vedlo k ohlášení dalšího kola obchodních rozhovorů a odkladu nových cel na neurčito.

Ilustrační fotografie

Historie dluhopisů: Kde se tyto cenné papíry vzaly?

Ekonomika

Trh s firemními dluhopisy se v posledních měsících, díky krachu řady emitentů, otřásá v základech. Kde se ale tyto cenné papíry vzaly, kam až sahá jejich historie a proč jsou rizikové dluhopisy tak populární?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Boom soukromých školek a škol už skončil

Provozování soukromých škol a školek naráží na svůj strop. I když se jejich počet za posledních devět let zvýšil o 175 % a v soukromém školství aktuálně podniká historicky nejvíc subjektů, nová zařízení v posledních třech letech přibývají již jen velmi pomalu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Důvěra v českou ekonomiku dál ztrácí. Níže byla naposledy v říjnu 2015

Důvěra v českou ekonomiku dál ztrácí. Po květnovém propadu na nejnižší úroveň za téměř tři roky klesl indikátor důvěry v červnu o 0,5 bodu na 95,2. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Níže byl naposledy v říjnu 2015, kdy důvěra činila 95,1 bodu. Letos v červnu meziměsíčně klesla mezi podnikateli, u spotřebitelů se nezměnila. Meziročně se důvěra v hospodářství snížila mezi podnikateli i spotřebiteli.

Donald Trump

Trump si našel svůj nový terč

Ekonomika

Neukojená chuť prezidenta Donalda Trumpa po nových „nepřátelích" našla svůj nový cíl. Po obchodní válce s Čínou, Evropskou unií, zpravodajskými médii a přistěhovalci, se stal terčem jeho nenávisti devizový trh, tedy forex. Výsledkem tohoto souboje může být slabší dolar a výnosy amerických dluhopisů posouvající se směrem k nule, informuje Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Prodáváte pozemek? Vyhněte se spekulantům, přijít můžete až o statisíce

Ekonomika

Ceny zemědělských pozemků za posledních deset let vzrostly téměř trojnásobně, hektar kvalitní půdy stojí i 350 000 korun. Vysoká cena láká spekulanty, kteří se snaží půdu získat výrazně pod její tržní hodnotou. Ačkoliv se nejedná o férový přístup, takové jednání nenaplňuje podstatu podvodu, a je proto třeba být při prodeji půdy obezřetný. V nejhorším případě totiž může prodávající prodělat i stovky tisíc korun. Pomoci s orientací v cenách půdy mohou úředníci i chytré aplikace.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy