HDP potvrzuje chuť firem investovat, roste poptávka po penězích

Výsledky HDP za třetí kvartál potvrzují současnou dynamiku české ekonomiky - za poslední dva roky česká ekonomika vždy ve třetím čtvrtletí zvolnila, nyní je tomu naopak. Naše hospodářství tak stále ještě nevyčerpalo potenciál svého růstu a podobnou situaci lze očekávat i do konce roku, informuje Jiří Mesároš, finanční specialista serveru Dluhopisy.cz.

Ekonomika, ilustrační fotografie
reklama

Jedním z klíčových faktorů jsou podle mne firemní investice. Zde můžeme i v dalším období očekávat silný apetit firem s vysokým tlakem na potřebu finančních zdrojů. Jen objem emisí na největším českém dluhopisovém portále Dluhopisy.cz vzrostl během roku 2017 pětinásobně a celková částka dosáhla již téměř jedné miliardy korun. Tolik chtějí malé a střední podniky po svých investorech, aby mohly dále růst.

Vzhledem k tomu, že řada těchto investic směřuje následně do nových technologií a modernizace provozu, lze výhledově očekávat v tomto segmentu i růst tolik poptávané produktivity práce. Samozřejmě tyto firmy patří i k největším zaměstnavatelům na českém trhu práce, jen živnostníci zaměstnávají třetinu všech pracujících, proto i zde bude pokračovat velká poptávka po kvalifikované pracovní síle.

Témata: hdp | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky