Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světoví experti řeší v Praze kvalitu potravin

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kvalita potravin, jejich falšování a bezpečnost, ochrana spotřebitelů. Cesty k řešení závažných aktuálních problémů hledá tento týden v Praze mezinárodní vědecká špička v oboru analýzy potravin. Přes 800 vědců, akademiků, zástupců průmyslu i kontrolních orgánů z 60 zemí světa se sešlo na osmém ročníku symposia RAFA 2017, které pořádá Vysoká škola chemicko-technologická společně s Univerzitou Wageningen.

„Představíme nejnovější trendy ve výzkumu v oblasti analytických a bioanalytických technik. Prezentováno bude jejich využití v rámci strategií vyvíjených pro účely sledování kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a přírodních produktů,“ říká profesorka Jana Hajšlová z VŠCHT Praha, zakladatelka symposia.

Prestižní setkání RAFA (Recent Advances in Food Analytics – Nejnovější postupy v analýze potravin) se tradičně koná v Praze jednou za dva roky. Kromě špičkových vědců se jej účastní řada představitelů světových potravinářských organizací, jako například Frans Verstraete, zástupce Evropské komise pro zdraví a potravinovou bezpečnost, nebo Robert van Gorcom z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

V letošním ročníku symposia bude věnována velká pozornost novému partnerskému projektu Evropské unie a Číny, jehož cílem je zlepšit bezpečnost a kvalitu potravin a vyřešit problém podvodů s potravinami.

„Počet případů podvodů s potravinami neustále roste a podvody jsou zaznamenávány také na globální úrovni. Kvalifikované odhady hovoří o případech v hodnotě 52 miliard amerických dolarů každý rok. Potravinové podvody mohou mít velmi negativní vliv na lidské zdraví. Jsou globálním problémem, který vyžaduje globální odpověď,“ vysvětluje profesorka Hajšlová, která v projektu zastupuje ČR.

V rámci doprovodné exhibice a seminářů, kde je plánována prezentace více než 40 významných světových firem, mají účastníci možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderní instrumentaci a dalším vybavení používaném v analýze potravin.

RAFA 2017 nabízí též řadu možností prezentace a ocenění výzkumu mladým vědcům.

Symposium poběží do 10. listopadu v kongresovém centru hotelu Clarion. 

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy