Světoví experti řeší v Praze kvalitu potravin

Kvalita potravin, jejich falšování a bezpečnost, ochrana spotřebitelů. Cesty k řešení závažných aktuálních problémů hledá tento týden v Praze mezinárodní vědecká špička v oboru analýzy potravin. Přes 800 vědců, akademiků, zástupců průmyslu i kontrolních orgánů z 60 zemí světa se sešlo na osmém ročníku symposia RAFA 2017, které pořádá Vysoká škola chemicko-technologická společně s Univerzitou Wageningen.

Diskuse: 1

Ilustrační fotografie
reklama
Odhaleno! Proč přijel expartner Prachařové do Čech? Kvůli synovi to nebylo! - anotační obrázek
Odhaleno! Proč přijel expartner Prachařové do Čech? Kvůli…

„Představíme nejnovější trendy ve výzkumu v oblasti analytických a bioanalytických technik. Prezentováno bude jejich využití v rámci strategií vyvíjených pro účely sledování kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a přírodních produktů,“ říká profesorka Jana Hajšlová z VŠCHT Praha, zakladatelka symposia.

Prestižní setkání RAFA (Recent Advances in Food Analytics – Nejnovější postupy v analýze potravin) se tradičně koná v Praze jednou za dva roky. Kromě špičkových vědců se jej účastní řada představitelů světových potravinářských organizací, jako například Frans Verstraete, zástupce Evropské komise pro zdraví a potravinovou bezpečnost, nebo Robert van Gorcom z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

V letošním ročníku symposia bude věnována velká pozornost novému partnerskému projektu Evropské unie a Číny, jehož cílem je zlepšit bezpečnost a kvalitu potravin a vyřešit problém podvodů s potravinami.

„Počet případů podvodů s potravinami neustále roste a podvody jsou zaznamenávány také na globální úrovni. Kvalifikované odhady hovoří o případech v hodnotě 52 miliard amerických dolarů každý rok. Potravinové podvody mohou mít velmi negativní vliv na lidské zdraví. Jsou globálním problémem, který vyžaduje globální odpověď,“ vysvětluje profesorka Hajšlová, která v projektu zastupuje ČR.

V rámci doprovodné exhibice a seminářů, kde je plánována prezentace více než 40 významných světových firem, mají účastníci možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderní instrumentaci a dalším vybavení používaném v analýze potravin.

RAFA 2017 nabízí též řadu možností prezentace a ocenění výzkumu mladým vědcům.

Symposium poběží do 10. listopadu v kongresovém centru hotelu Clarion. 

Témata: potraviny | MoneyMAG.cz

Diskuze: Světoví experti řeší v Praze kvalitu potravin

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 10.11.2017 16:42 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Doporučujeme

Grilování je zdravé, ale... Jaké chyby rozhodně nedělat?

22.04.2018 12:35 Grilování a horké večery patří k sobě. Jenže každé grilování zvyšuje nebezpečí rakoviny. Jak se bránit? A jaké chyby s grilem rozhodně nedělat? Čtěte abecedu grilování.

Předpověď počasí na noc a pondělí 23. dubna

22.04.2018 10:09 Studená fronta bude postupovat přes naše území dále k východu. Před ní bude k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu, informuje ČHMÚ.

Děsivá klíšťová encefalitida? I tohle vám denně hrozí

22.04.2018 08:04 Aktualizováno V roce 2017 bylo v České republice hlášeno 687 onemocnění klíšťovou encefalitidou, tj. o 122 onemocnění více, než tomu bylo v roce 2016. Statistické údaje ukazují, že vzrůstající trend je již od roku…

Vše ovládá lež. Z dnešní doby je mi na zvracení. Proč chce…

22.04.2018 07:16 Aktualizováno Jeden z nejslavnějších francouzských herců Alain Delon (82) poskytl rozhovor pro zvláštní vydání týdeníku Paris-Match. Mimo jiné uvedl, že je mu z dnešní doby na zvracení a že tento svět opustím bez…

Související:

reklama

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky