Odbory chtějí zákaz otevřených obchodů o svátcích

Zákon, který by zakázal prodej v obchodech o vybraných svátcích, leží podle Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) v Poslanecké sněmovně. Na Štědrý den by bylo otevřeno do 14 hodin, zdůraznil v úterý předseda OSPO Petr Voslař s tím, že čeká, až jej nějaký poslanec předloží.

reklama

"Jsme zemí, která v žádném případě nectí žádný svátek, žádný významný den," uvedl Voslař s tím, že se odborářský boj dá chápat jako bitva za klasické zaměstnance v obchodních řetězcích. "Ženy a maminky od rodin," dodal předseda.
 
Podle zákona by mělo být během sedmi svátků, které by si poslanci vybrali, zavřeno v provozních jednotkách. Zákon by se nevztahoval na večerky a na prodejny na letištích nebo na nádražích. Ani na prodejní jednotky, kde pracují pouze rodinní příslušníci majitele nebo provozovatele. Omezeně by fungoval i podle maloobchodních tržeb.
 
Zákon by neplatil ani na obchody, které mají menší plochu než 200 metrů čtverečních. "Jsou z něj vyjmuté i lékárny," zdůraznila Renáta Burianová, místopředsedkyně svazu.
 
Podle odborů tráví mnozí Češi svátky bloumáním po obchodních domech, často i s dětmi. "A pro ně se to stává normální," upozornil Voslař.

Představoval by si zákaz prodeje například o 25. nebo 26. prosinci, na Velikonoce nebo během 17. listopadu.
 
Podobný zákon předložili v roce 2004 i sociální demokraté, v roce 2005 byl ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně zamítnutý. Tehdy byl ale v návrhu také zákaz práce v noci.
 
Odbory nechtějí motivovat zaměstnavatele k omezování provozu tím, že by se zvýšily povinné odměny pro pracovníky o určitých svátcích. Musel by se totiž měnit zákoník práce, což je podle odborů legislativně mnohem náročnější.
 
Podle Buriánové například v sousedních zemích, například v Rakousku a v Německu není o svátcích ve velkých obchodech otevřeno.
 
V obchodech pracuje podle Voslaře přibližně 180 tisíc zaměstnanců, odborový svaz má devět tisíc členů.

Témata: supermarkety

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky