Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnance je těžké získat, udržet i motivovat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Jak vypadá veletrh práce v době, kdy je míra nezaměstnanosti na nejnižší úrovni v EU? Nabízí možnost získat lepší práci, zmapovat svůj pracovní potenciál nebo najít nový impuls pro svou kariéru. Ale také podává pomocnou ruku těm, kteří jsou na trhu práce znevýhodnění. A studentům usnadňuje hledání vhodné školy nebo pracovního programu v zahraničí.

Odborníci na lidské zdroje, kteří se dnes sešli u příležitosti největšího veletrhu práce v ČR Profesia days, se shodují v tom, že současná situace na českém trhu práce je pro ně opravdovou výzvou – nízká míra nezaměstnanosti a rozeběhnutá ekonomika způsobují doslova boj o kvalitní zaměstnance. Jinak řečeno: je těžké nové lidi zaujmout a získat, ale neméně složité je ty kvalitní udržet a motivovat. HR profesionály ale čekají i další výzvy, o nichž se na veletrhu diskutuje: v příštích letech se bude potřeba vypořádat se stárnutím pracovně aktivní populace, můžeme očekávat strukturální změny spojené s tzv. Průmyslem 4.0  a už příští rok vstoupí v platnost nové nařízení EU o ochraně osobních údajů (GDPR), které se tak či onak dotkne téměř všech firem.

„Koncepce veletrhu se v posledních 3 letech radikálně mění – od veletrhu, který nabízel především možnost najít práci, jsme se posunuli k formátu, který kromě přímého kontaktu s potenciálními zaměstnavateli nabízí návštěvníkům inspiraci a motivaci hledat to pravé,” říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „Mění se i způsob prezentace zúčastněných firem, které představují své zajímavé výrobky, programy pro kariérní rozvoj i volnočasové vyžití zaměstnanců, zajímavé pracovní prostředí – prostě prezentují se jako dobří a perspektivní zaměstnavatelé.”

Na veletrh pravidelně přijíždějí i výpravy studentů – středoškoláků a vysokoškoláků. Kromě toho, že zde mohou získat představu o svých možnostech na trhu práce a kontakt na potenciální zaměstnavatele, letos je především pro ně připravená nová sekce zaměřená na možnosti studia a práce v zahraničí. Návštěvníci tak mohou přímo hovořit se zástupci vzdělávacích institucí například z USA, Kanady, Austrálie, Velké Británie, Irska nebo Nového Zélandu.

Veletrhy Profesia days a HR days probíhají pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí a hlavního města Prahy. Slavnostního zahájení se dnes zúčastnili i jejich zástupci: paní ministryně Mgr. Michaela Marksová (MPSV) a Ing. Radek Lacko (hl. m. Praha).

Témata:  zaměstnanci zaměstnavatelé ekonomika práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy