Zaměstnance je těžké získat, udržet i motivovat

Jak vypadá veletrh práce v době, kdy je míra nezaměstnanosti na nejnižší úrovni v EU? Nabízí možnost získat lepší práci, zmapovat svůj pracovní potenciál nebo najít nový impuls pro svou kariéru. Ale také podává pomocnou ruku těm, kteří jsou na trhu práce znevýhodnění. A studentům usnadňuje hledání vhodné školy nebo pracovního programu v zahraničí.

Ilustrační fotografie
reklama

Odborníci na lidské zdroje, kteří se dnes sešli u příležitosti největšího veletrhu práce v ČR Profesia days, se shodují v tom, že současná situace na českém trhu práce je pro ně opravdovou výzvou – nízká míra nezaměstnanosti a rozeběhnutá ekonomika způsobují doslova boj o kvalitní zaměstnance. Jinak řečeno: je těžké nové lidi zaujmout a získat, ale neméně složité je ty kvalitní udržet a motivovat. HR profesionály ale čekají i další výzvy, o nichž se na veletrhu diskutuje: v příštích letech se bude potřeba vypořádat se stárnutím pracovně aktivní populace, můžeme očekávat strukturální změny spojené s tzv. Průmyslem 4.0  a už příští rok vstoupí v platnost nové nařízení EU o ochraně osobních údajů (GDPR), které se tak či onak dotkne téměř všech firem.

„Koncepce veletrhu se v posledních 3 letech radikálně mění – od veletrhu, který nabízel především možnost najít práci, jsme se posunuli k formátu, který kromě přímého kontaktu s potenciálními zaměstnavateli nabízí návštěvníkům inspiraci a motivaci hledat to pravé,” říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „Mění se i způsob prezentace zúčastněných firem, které představují své zajímavé výrobky, programy pro kariérní rozvoj i volnočasové vyžití zaměstnanců, zajímavé pracovní prostředí – prostě prezentují se jako dobří a perspektivní zaměstnavatelé.”

Na veletrh pravidelně přijíždějí i výpravy studentů – středoškoláků a vysokoškoláků. Kromě toho, že zde mohou získat představu o svých možnostech na trhu práce a kontakt na potenciální zaměstnavatele, letos je především pro ně připravená nová sekce zaměřená na možnosti studia a práce v zahraničí. Návštěvníci tak mohou přímo hovořit se zástupci vzdělávacích institucí například z USA, Kanady, Austrálie, Velké Británie, Irska nebo Nového Zélandu.

Veletrhy Profesia days a HR days probíhají pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí a hlavního města Prahy. Slavnostního zahájení se dnes zúčastnili i jejich zástupci: paní ministryně Mgr. Michaela Marksová (MPSV) a Ing. Radek Lacko (hl. m. Praha).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky