Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET nebude zrušeno. Růst minimální mzdy přestane být zásadním tématem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

„EET nebude zrušeno a málo pravděpodobné je i jeho omezení v příštích vlnách. Připravme se tedy na to, že dojde i na malíře pokojů a lékaře, sdělil Vlastimil Sojka, daňový poradce a jednatel společnosti KODAP.

Zintenzivní se příprava nového zákona o daních z příjmů. Stávající MF již má připraveny teze a práce na tom získají nový impuls. Je otázka, co se tím podaří získat a na koho to dopadne. Stávající úvahy totiž směřovaly spíše k přepracování systému než k velkým změnám výše daňového zatížení.

Růst minimální mzdy na nějaký čas přestane být zásadním politickým tématem. Šlo o hlavní téma levicových stran, které budou mít nyní slabé slovo. Vliv by na to mohlo mít snad jen to, co si případně vyjednají v koaliční smlouvě. 

Česká republika zintenzivní tlak na to, aby EU rozšířila u DPH tzv. "přenesenou daňovou povinnost" nebo aby zde ČR získala širší výjimku. V takovém systému dodavatel odvádí daň za svého odběratele. Je to administrativně složitější, ale méně náchylné k podvodům. 

Dále poroste administrativní zátěž. Prosazování tvrdé ruky státu bylo provázeno stále novými a novými administrativními povinnostmi. Politické síly, které zde chtěly živnostníkům a podnikům trochu ulevit nezískaly ve volbách podporu.“ 

Témata:  ekonomika EET (elektronická evidence tržeb) volby 2017

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.