Automatizace je reálná hrozba. Umělá inteligence umí diskriminovat. Přijdou ženy o práci?

Robotizovaná obsluha v kavárnách a restauracích, samoobslužné pokladny či robot, který šikovně diriguje i celý orchestr - automatizace je reálná hrozba, která připraví mnoho lidí o povolání. Ale i umělá inteligence a robotizace umí diskriminovat, ženy budou v průměru až pětkrát ohroženější než muži.

Ilustrační fotografie
reklama

Neustále se mluví také o tom, že zatímco nasazení automatů sebere lidem některé práce, mnoho pracovních míst se otevře. Nově dostupná místa se vyskytnou zejména v oblasti vědy, technologie, matematiky či inženýrství, souhrnně se tato odvětví označují jako STEM. Ve Spojených státech se dokonce počítá s tím, že v následujícím desetiletí se otevře místo až pro půl milionů lidí v největší technologických firmách.

Jenže čísla nejsou zas tak pozitivní, jak se zdá. Do roku 2020 by se totiž za každých dvacet propuštění ze zaměstnání objevilo pro muže pouze pět nových nabídek ve STEM sféře, zatímco ženy seženou dokonce jen jednu. Vyplývá to ze studie Světového ekonomického fóra se sídlem v Ženevě, která se snaží varovat před zhoršující se situací žen na pracovním trhu.
Podle vědců se ženy a dívky obecně málo zajímají o vývoj technologií a počítače, určitým řešením by tak mohlo být podpora žen ve vědecké sféře.

Dřívější studie přitom naznačují, že automatizace více ohrožuje povolání, která častěji vykonávají muži. Jedná se třeba o dělnickou práci nebo řízení vozidel. Podle Carla Freye, spoluautora studie, technologie v minulosti nahrazovala manuální práci prováděnou muži a místo toho vytvořila místa v oblastech, kde se vyžadují spíše vlastnosti přisuzované ženám.

Podle Ekonomické fóra neproběhne automatizace po celém světě stejně. Nejohroženější jsou vyspělé státy, kde k nahrazování lidské práce roboty dojde nejrychleji. Na seznamu povoláních, která pravděpodobně pro lidi zaniknou, často figurují pozice z kanceláře či administrativy, kde pracuje více žen než mužů.

Témata: roboti | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky