Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet osobních bankrotů byl v září nejnižší za 6 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V září letošního roku bylo vyhlášeno 64 bankrotů obchodních společností, 445 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 881 osobních bankrotů. Počet osobních bankrotů tak byl nejnižší za posledních 6 let. Zároveň bylo podáno 77 návrhů na bankrot obchodních společností, 394 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 851 návrhů na osobní bankrot.

Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF na základě dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Počet bankrotů obchodních společností se v září meziměsíčně zvýšil o 8 bankrotů, zatímco počet návrhů na bankrot obchodních společností meziměsíčně poklesl o 4 návrhy. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů (FOP) se meziměsíčně snížil o 107. Méně než 445 bankrotů FOP přitom bylo vyhlášeno naposledy v lednu roku 2014. Počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů se naopak mírně zvýšil, konkrétně o 17 návrhů.

„Od novely Insolvenčního zákona platné od července letošního roku se snížil počet návrhů na bankrot podané za jeden měsíc ve srovnání s první polovinou roku. Pokles se týká jak obchodních společností, tak i fyzických osob podnikatelů. Uvedený vývoj posílí již existující trend klesajícího počtu bankrotů, který souvisí se zlepšující ekonomickou situací,“ říká Věra Kameníčková, analytiča společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Během posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 805 bankrotů obchodních společností, což je o 85 bankrotů, respektive 10 % méně než v předešlém období a nejméně od roku 2008. Zároveň bylo v posledních 12 měsících vyhlášeno 6 583 bankrotů fyzických osob podnikatelů. Oproti stejnému období v minulém roce tak jejich počet klesl o 596, respektive o 8 %.

V září letošního roku byl zaznamenán největší počet bankrotů obchodních společností v Praze, kde jich bylo vyhlášeno 24. Následoval Plzeňský kraj se 7 bankroty a Zlínský a Moravskoslezský kraj shodně se 6 bankroty. Jeden bankrot obchodních společností byl zaznamenán v Pardubickém, Hrálovehradeckém a Karlovarskémkraji a žádný bankrot nebyl vyhlášen v kraji Vysočina.

Za posledních 12 měsíců bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno také v Praze (325 bankrotů), nejméně bankrotů potom v kraji Vysočina (13 bankrotů) a v Libereckém kraji (22 bankrotů). Meziročně se počet bankrotů snížil ve 12 ze 14 krajů, nejvíce v Olomouckém kraji (‑ 29 %).

Z hlediska hlavních odvětví bylo v září vyhlášeno nejvíce bankrotů obchodních společností v obchodu (16 bankrotů) a v průmyslu (11 bankrotů). Nejméně bankrotů OS bylo vyhlášeno v zemědělství a dobývání (2 bankroty), dopravě, skladování a CK (3 bankroty) a dále v odvětví nemovitosti a pronájmu strojů a zařízení (4 bankroty).

V přepočtu na 10 000 obchodních společností byl největší počet vyhlášených bankrotů za posledních 12 měsíců zaznamenám v Královéhradeckém kraji (22), o něco méně v Jihomoravském kraji (20,6) a v Pardubickém kraji (20,3). Nejnižší počet vyhlášených bankrotů na 10 000 OS byl v kraji Vysočina, konkrétně 13,7 bankrotu.

U fyzických osob podnikatelů byl největší počet bankrotů vyhlášen v září roku 2017 v Jihomoravském kraji (55 bankrotů). Dále potom v Ústeckém a Moravskoslezském kraji (shodně 53 bankrotů) a ve Středočeském kraji (50 bankrotů). Nejméně fyzických osob podnikatelů zbankrotovalo v Pardubickém kraji (14 bankrotů), Zlínském a Královéhradeckém kraji (shodně 15 bankrotů).

Nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů za období posledních 12 měsíců bylo zaznamenáno v Moravskoslezském kraji (861 bankrotů), ve Středočeském (784) a Ústeckém kraji (778). Meziročně se počet bankrotů fyzických osob podnikatelů ve třech krajích zvýšil a v 11 snížil. Nejvíce se počet bankrotů FOP meziročně zvýšil v Jihomoravském kraji (+ 11 %) a v Libereckém kraji (+ 8 %). Nejrychleji se jejich počet naopak snížil ve Zlínském kraji (- 31 %) a v Jihočeském kraji ( ‑ 26 %).

Osobní bankroty

V září bylo vyhlášeno 881 osobních bankrotů, o 313 méně než v srpnu a nejméně od července 2011. Zároveň bylo podáno 851 návrhů na osobní bankrot, což je o 121 více než o měsíc dříve.

„Také u počtu podaných návrhů na osobní bankrot se projevila novela Insolvenčního zákona. Počet návrhů je výrazně pod úrovní měsíčních hodnot v předchozím období. To zcela jistě přispěje k dalšímu snížení počtu vyhlášených osobních bankrotů v následujících měsících,“ říká Věra Kameníčková.

Od října roku 2016 do září 2017 bylo vyhlášeno 14 371 osobních bankrotů. V meziročním srovnání jde o pokles o 1 953 bankrotů, tedy o 12 %. Počet návrhů na osobní bankrot se ve stejném období snížil o 18 %, když činil 15 820 návrhů, o 3 487 méně než v předešlém období.Graf 1: Vývoj počtu bankrotů a návrhů na bankrot obchodních společnostíZdroj: CRIF – Czech Credit Bureau

Graf 2: Vývoj počtu bankrotů a návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů

Zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau

Graf 3: Vývoj počtu osobních bankrotů a návrhů na osobní bankrot

Zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau

Témata:  osobní bankrot ekonomika lidé firmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.