Počet osobních bankrotů byl v září nejnižší za 6 let

V září letošního roku bylo vyhlášeno 64 bankrotů obchodních společností, 445 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 881 osobních bankrotů. Počet osobních bankrotů tak byl nejnižší za posledních 6 let. Zároveň bylo podáno 77 návrhů na bankrot obchodních společností, 394 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 851 návrhů na osobní bankrot.

Ilustrační fotografie
reklama

Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF na základě dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Počet bankrotů obchodních společností se v září meziměsíčně zvýšil o 8 bankrotů, zatímco počet návrhů na bankrot obchodních společností meziměsíčně poklesl o 4 návrhy. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů (FOP) se meziměsíčně snížil o 107. Méně než 445 bankrotů FOP přitom bylo vyhlášeno naposledy v lednu roku 2014. Počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů se naopak mírně zvýšil, konkrétně o 17 návrhů.

„Od novely Insolvenčního zákona platné od července letošního roku se snížil počet návrhů na bankrot podané za jeden měsíc ve srovnání s první polovinou roku. Pokles se týká jak obchodních společností, tak i fyzických osob podnikatelů. Uvedený vývoj posílí již existující trend klesajícího počtu bankrotů, který souvisí se zlepšující ekonomickou situací,“ říká Věra Kameníčková, analytiča společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.


Během posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 805 bankrotů obchodních společností, což je o 85 bankrotů, respektive 10 % méně než v předešlém období a nejméně od roku 2008. Zároveň bylo v posledních 12 měsících vyhlášeno 6 583 bankrotů fyzických osob podnikatelů. Oproti stejnému období v minulém roce tak jejich počet klesl o 596, respektive o 8 %.

V září letošního roku byl zaznamenán největší počet bankrotů obchodních společností v Praze, kde jich bylo vyhlášeno 24. Následoval Plzeňský kraj se 7 bankroty a Zlínský a Moravskoslezský kraj shodně se 6 bankroty. Jeden bankrot obchodních společností byl zaznamenán v Pardubickém, Hrálovehradeckém a Karlovarskémkraji a žádný bankrot nebyl vyhlášen v kraji Vysočina.

Za posledních 12 měsíců bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno také v Praze (325 bankrotů), nejméně bankrotů potom v kraji Vysočina (13 bankrotů) a v Libereckém kraji (22 bankrotů). Meziročně se počet bankrotů snížil ve 12 ze 14 krajů, nejvíce v Olomouckém kraji (‑ 29 %).

Z hlediska hlavních odvětví bylo v září vyhlášeno nejvíce bankrotů obchodních společností v obchodu (16 bankrotů) a v průmyslu (11 bankrotů). Nejméně bankrotů OS bylo vyhlášeno v zemědělství a dobývání (2 bankroty), dopravě, skladování a CK (3 bankroty) a dále v odvětví nemovitosti a pronájmu strojů a zařízení (4 bankroty).

V přepočtu na 10 000 obchodních společností byl největší počet vyhlášených bankrotů za posledních 12 měsíců zaznamenám v Královéhradeckém kraji (22), o něco méně v Jihomoravském kraji (20,6) a v Pardubickém kraji (20,3). Nejnižší počet vyhlášených bankrotů na 10 000 OS byl v kraji Vysočina, konkrétně 13,7 bankrotu.

U fyzických osob podnikatelů byl největší počet bankrotů vyhlášen v září roku 2017 v Jihomoravském kraji (55 bankrotů). Dále potom v Ústeckém a Moravskoslezském kraji (shodně 53 bankrotů) a ve Středočeském kraji (50 bankrotů). Nejméně fyzických osob podnikatelů zbankrotovalo v Pardubickém kraji (14 bankrotů), Zlínském a Královéhradeckém kraji (shodně 15 bankrotů).

Nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů za období posledních 12 měsíců bylo zaznamenáno v Moravskoslezském kraji (861 bankrotů), ve Středočeském (784) a Ústeckém kraji (778). Meziročně se počet bankrotů fyzických osob podnikatelů ve třech krajích zvýšil a v 11 snížil. Nejvíce se počet bankrotů FOP meziročně zvýšil v Jihomoravském kraji (+ 11 %) a v Libereckém kraji (+ 8 %). Nejrychleji se jejich počet naopak snížil ve Zlínském kraji (- 31 %) a v Jihočeském kraji ( ‑ 26 %).

Osobní bankroty

V září bylo vyhlášeno 881 osobních bankrotů, o 313 méně než v srpnu a nejméně od července 2011. Zároveň bylo podáno 851 návrhů na osobní bankrot, což je o 121 více než o měsíc dříve.

„Také u počtu podaných návrhů na osobní bankrot se projevila novela Insolvenčního zákona. Počet návrhů je výrazně pod úrovní měsíčních hodnot v předchozím období. To zcela jistě přispěje k dalšímu snížení počtu vyhlášených osobních bankrotů v následujících měsících,“ říká Věra Kameníčková.

Od října roku 2016 do září 2017 bylo vyhlášeno 14 371 osobních bankrotů. V meziročním srovnání jde o pokles o 1 953 bankrotů, tedy o 12 %. Počet návrhů na osobní bankrot se ve stejném období snížil o 18 %, když činil 15 820 návrhů, o 3 487 méně než v předešlém období.

Graf 1: Vývoj počtu bankrotů a návrhů na bankrot obchodních společností

Zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau

Graf 2: Vývoj počtu bankrotů a návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů

Zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau

Graf 3: Vývoj počtu osobních bankrotů a návrhů na osobní bankrot


Zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky